Dezastru de sănătate: Fibre de plastic prezente în apa de la robinet, arată un nou studiu
alte articole
Fibre microscopice de plastic ajung în apa de la robinet, din New York până în New Delhi, potrivit unui nou studiu efectuat de Orb Media, o organizaţie media nonprofit cu sediul în Washington.
“Este groaznic. Auzi atât de multe lucruri despre cancer. Poate exagerez, dar mi-e frică de lucruri care ajung în apă”, a declarat Mercedes Norona, în vârstă de 61 de ani, după ce a aflat că o mostră de apă din apropierea locuinţei sale din Quito, Ecuador, conţine fibre de plastic.
Studii recente au arătat cum poluarea cu microparticule de plastic afectează oceanele, apa dulce, solul şi aerul.
Dar, studiul de la Orb Media este primul de acest gen, care dezvăluie existenţa plasticului în apa de la robinet de care depind miliarde de oameni din întreaga lume.
Un “ştreang” de plastic
Noile descoperiri sunt un apel pentru a ne trezi, a declarat Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2006. “Acest lucru ar trebui să ne trezească. Vedem cum ştreangul se strânge tot mai mult în jurul gâtului nostru”, a afirmat el.
Pentru acest studiu au fost colectate peste 150 de mostre de apă de la robinet din oraşe de pe cinci continente. În medie, 83% conţineau plastic.
Dacă în apa de la robinet se află fibre sintetice, probabil că ele există, de asemenea, şi în alimente precum pâine şi lapte praf pentru bebeluşi.
Nu este clar cum au ajuns fibrele în apa de la robinet – sau care ar putea fi riscurile pentru sănătate. Unii experţi suspectează că ar putea proveni de la haine din materiale sintetice, sau covoare şi tapiţerie.
Cât de periculos este?
Când sunt consumate, fibrele de plastic ar putea transporta toxine din mediu în corpul uman, se tem experţii.
Richard Thompson, cercetător la Universitatea Plymouth, Marea Britanie, a declarat că în studiile pe animale “s-a descoperit cu mult timp înainte că plasticul ar degaja acele substanţe chimice şi că, de fapt, condiţiile existente din stomac ar facilita o degajare destul de rapidă”.
Există suficiente informaţii despre modul în care plasticul afectează animalele sălbatice şi plantele, ceea ce ne face să fim foarte îngrijoraţi, a declarat Sherri Mason, cercetătoare în domeniul microparticulelor de plastic care a monitorizat studiul celor de la Orb Media.
“Dacă [plasticul] afectează plantele şi animalele, atunci cum credeţi că nu ne va afecta şi pe noi?”, a întrebat ea.
Pentru moment nimeni nu ştie, a afirmat Lincoln Fok, cerceător în domeniul mediului înconjurător la Education University din Hong Kong. “Cercetarea [în domeniul efectelor microparticulelor de plastic] asupra sănătăţii umane este în primele sale stadii”, a adăugat el.
O lume din plastic
Fibrele din plastic se află în apa de la robinet a ţărilor bogate şi sărace.
Numărul fibrelor găsite într-o mostră recoltată la o chiuvetă în Trump Grill din New York, a fost egal cu cel găsit în mostre recoltate în Jakarta. (Trump Organization nu a răspuns la apeluri şi emailuri pentru a comenta situaţia).
Fibrele microscopice au fost de asemenea găsite şi în apa îmbuteliată şi în locuinţele care beneficiază de filtre de apă cu osmoză inversă.
SUA nu are un standard privind siguranţa pentru plasticul prezent în apa de la robinet. În reglementările Uniunii Europene există cerinţe ca apa de la robinet să nu conţină contaminanţi.
Totuşi fibrele de plastic sunt omniprezente. În mostre recoltate din SUA şi Beirut, 94% au conţinut fibre microscopice de plastic. Alte locaţii de unde au fost recoltate mostre sunt: New Delhi (82%); Kampala (81%); Jakarta (76%); Quito (75%) şi Europa (72%).
Inginerul Hussam Hawwa, director de consultanţă în managementul apei, care a colectat mostrele din Beirut, a afirmat: “Această cercetare atinge [problema] doar la suprafaţă”.
Neîncrederea omniprezentă
Noţiunea plasticului în apa de băut creează confuzie şi negare.
O purtătoare de cuvânt a Departamentului pentru Apă din Los Angeles a declarat: “Rezultatele testului nostru în curs de desfăşurare nu arată niveluri ridicate de plastic şi/sau componente ale acestuia”.
Totuşi, două dintre cele trei mostre recoltate în Los Angeles – inclusiv dintr-o fântână publică cu apă potabila – au conţinut fibre de plastic.
În Washington, o mostră de apă de la robinet de 500 de mililitri recoltată din clădirea US Capitol conţinea 16 fibre, cantitate similară cu cea din mostra recoltată în clădirea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA) din SUA. Oficiali din Washington şi New York au declarat că apa lor respectă standardele legale.
Mister ecologic
Există o sursă confirmată de poluare cu fibre de plastic – şi probabil că o purtaţi. Îmbrăcămintea din materiale sintetice emite până la 700.000 de fibre pe ciclu de spălare, au descoperit cercetătorii. O mare parte din această cantitate nu este tratată şi ajunge în apa publică.
Mason a precizat că fibrele din apele menajere tratate sunt probabil colectate ulterior şi ajung prin conducte în locuinţele altor comunităţi.
Fibrele de plastic ar putea ajunge în sursele de apă şi pe calea aerului. Un studiu din 2015 a estimat că între 3 şi 10 tone de fibre de plastic cad anual pe acoperişurile şi străzile din Paris.
Johnny Gasperi de la Universitatea din Paris a declarat: “Ceea ce am observat în Paris tinde să demonstreze că o cantitate imensă de fibre sunt prezente în precipitaţiile atmosferice”.
Dar, indiferent de unde provin, fibrele de plastic în apa de la robinet reprezintă o nouă şi tulburătoare enigmă de rezolvat pentru guverne, ştiinţă şi industrie, a concluzionat Mason.