Doborârea avionului MH-17 este ”cel mai probabil o crimă de război”, anunţă occidentul

Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines
Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Crucea Roşie a făcut o apreciere legală confidenţială potrivit căruia Ucraina este oficial în război, anunţă oficialii şi diplomaţii vestici, deschizând uşa unei posibile acuzaţii oficiale pentru comiterea crimelor de război, inclusiv pentru doborârea avionului Malaysia Airlines MH-17.

”Clar că este un conflict internaţional şi ca urmare aceasta este cel mai probabil o crimă de război”, a declarat un diplomat vestic la Geneva.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) este gardianul Convenţiei de la Geneva stabilind regulile de război, şi de aceea este considerată o referinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite hotărând că violenţele au evoluat într-un conflict armat.

”În interiorul sistemului ONU, ICRC-ul este cel care face o astfel de determinare. Aceştia sunt portarii legii umanitare internaţionale„, a declarat o sursă din cadrul ONU.

ICRC nu a emis niciun comunicat public – căutând să nu ofenseze Ucraina sau Rusia când numeşte conflictul un războiul civil sau o agresiune externă – dar a făcut asta în privat şi a informat părţile participante în conflict, afirmă surse pentru Reuters.

”Calificarea a fost împărtăşită bilateral şi confidenţial”, a declarat purtătorul de cuvânt al ICRC, Anastasia Isyuk pentru Reuters. ”Noi nu o discutăm public”.

Desemnarea conflictului drept un război – internaţional sau civil – schimbă complet abordarea legală, deoarece transformă ambele tabere în combatanţi ce pot fi acuzaţi de crime război, care nu au statut limitat şi nu nici pot fi absolvite de o amnistie.

Suspecţii pot fi arestaţi peste graniţe, deoarece unele ţări aplică ”jurisdicţie universală” pentru crime de război.

Fără această desemnare, forţele ucrainene sunt responsabile de protejarea civililor şi infrastructurii sub legile internaţionale pentru drepturile omului, în timp ce forţele pro-Rusia rămâneau supuse numai legii penale a Ucrainei.

”Schimbă toată responsabilitatea pe scena internaţională”, a afirmă Andrew Clapham, directorul Academiei de la Geneva pentru Drepturile Omului şi Legea Umanitară Internaţională. ”Asta face mai probabilă acuzarea celor implicaţi, pentru crime de război”.

Procurorii olandezi au deschis o investigaţie asupra prăbuşirii zborului Malaysia Airlines MH-17 sub suspiciunea de crimă, crime de război şi doborârea intenţionată a unui avion comercial, a declarat un purtător de cuvânt, luni.

Potrivit Legii Crimelor Internaţionale, Olanda poate judeca orice individ care a comis o crimă de război împotriva cetăţenilor olandezi. Cele 298 de persoane ucise la bordul avionului includeau 193 de cetăţeni olandezi.

Sâmbătă, liderii occidentali i-au acordat lui Putin ”ultima şansă” de a arăta că este dispus că controleze forţele pro-Rusia din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe