Pirateria maritimă globală a atins cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

O patrulă somaleză de pază de coastă, Somalia, 30 martie, 2011. (Tony Karumba / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
17.01.2013

Pirateria maritimă la nivel mondial a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, numărul atacurilor şi deturnărilor de nave efectuate de piraţii somalezi scăzând surprinzător, potrivit unui nou raport, care susţine că pirateria din Africa de Vest încă este în creştere.

Biroul Maritim Internaţional (BMI) a raportat că au existat 297 de atacuri asupra navelor în 2012, în scădere de la 439 în 2011. BMI a mai precizat că anul trecut 28 de nave au fost deturnate, 585 de membri ai echipajului au fost luaţi ostatici, iar şase persoane au fost ucise.

Scăderea numărului de atacuri şi deturnări de anul trecut s-a datorat creşterii utilizării de poliţişti înarmaţi la bordul navelor maritime şi intervenţiei forţelor navale de stat, în conformitate cu BMI.

În 2012 s-au înregistrat doar 75 de atacuri în largul coastelor Somaliei şi în Golful Aden, în scădere de la 237 de incidente în 2011. Piraţii somalezi au deturnat 14 nave în 2012, comparativ cu 28 în cursul anului precedent.

"Cifrele BMI privind pirateria arată o reducere îmbucurătoare a deturnărilor şi atacurilor asupra navelor. Dar echipajele trebuie să rămână vigilente, în special în apele extrem de periculoase din largul Africii de Est şi de Vest", a afirmat Pottengal Mukundan, şeful BMI, într-o declaraţie.

Mukundan a apreciat că deşi cifrele din 2012 sunt o schimbare binevenită, ameninţarea reprezentată de piraţii somalezi – care folosesc puşti automate şi grenade propulsate de rachete – încă este mare. Începând din decembrie 2012, piraţii somalezi au luat 103 ostatici pe opt nave şi alţi 23 pe uscat.

"Prezenţa continuă a forţelor armate marine în acele zone este vitală în a ne asigura că nivelul pirateriei din Somalia rămâne scăzut", a spus Mukundan. "Acest progres ar putea fi uşor inversat dacă navele militare ar fi retrase din zonă."

S-a înregistrat o creştere notabilă a pirateriei în Golful Guineea, situat în Africa de Vest, în 2012 fiind raportate 58 de incidente, potrivit BMI. Zece nave au fost deturnate şi 207 membri ai echipajului au fost luaţi ostatici, "piraţii din aceste zone fiind deosebit de violenţi, fiind raportate arme în cel puţin 37 din atacuri", a declarat organizaţia.

De asemenea au avut loc o serie de atacuri şi de deturnări în Asia de Sud şi în întregul arhipelag indonezian, număr acestora crescând în ultimii ani.

Glen Forbes, şeful grupului anti-piraterie Oceanus Live, a relatat pentru Bloomberg News că piraţii caută în mod activ metode de deturnare a navelor, şi a susţinut că statisticile BMI nu clasifică unele dintre ele drept atacuri.

"Există o creştere a abordărilor, dar nu a atacurilor reale, iar aceste incidente nu sunt raportate sau sunt puţin raportate, pentru că marinele adesea ne informează că unele nave confundă vasele de pescuit cu piraţii", a declarat agenţia Forbes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor