Rusia, mesaj grav despre şi către România. Ce legătură are cu Călin Georgescu şi de ce statul român tace chitic?
Declaraţia lui Nikolai Patruşev despre România şi Republica Moldova este una de o importanţă extremă şi este grav că la 24 de ore de la publicarea ei, Statul Român nu a răspuns, atrage atenţia Radu Hossu, activistul civic decorat de preşedintele Volodimir Zelenski pentru sprijinul dat ucrainenilor afectaţi de război.
Într-o amplă analiză publicată pe Facebook, Hossu arată că Patruşev, consilier principal al lui Putin, fost şef al FSB, fost şef al Consiliului de Securitate rus, în continuare membru cu drepturi depline în ultimul, a transmis, într-un interviu acordat Pravda, un mesaj ameninţător României şi se arată indignat de faptul că MAE nu a ieşit cu nicio poziţie după interviul respectiv, aceasta în timp ce Moldova, pomenită şi ea de oficialul rus, a ieşit prompt cu o poziţie.
"Declaraţia lui Patruşev cu privire la România este gravă în contextul alegerilor Prezidenţiale. Ea are scopul de a arăta cu degetul înspre România şi de a genera frică. Este o declaraţie gândită, nu una aruncată într-un interviu, menită să lucreze în tandem cu declaraţiile lui Călin Georgescu: Georgescu spune să nu ne fie frică cu el, pentru că el va avea grijă de România, Patruşev spune că dacă nu alegem pe cineva care să se joace frumos cu Rusia, ar trebui să ne fie frică", atrage atenţia Hossu.
Redăm integral postarea:
Declaraţia lui Patrushev despre România şi Republica Moldova este una de o importantă extremă şi este grav că la 24 de ore de la publicarea ei, Statul Român nu a răspuns
Vreau să înţelegem contextul acestei declaraţii, pentru că doar aşa îi vom înţelege gravitatea:
Interviul este dat în Komsomolskaia Pravda, fostă oficină URSS, actuală oficină a lui Putin, publicaţie tabloidă cu o audienţă foarte mare în presă rusă. Deci interviul este menit să ajungă la cât mai multă lume din rusia, prin urmare este un indicator că acest interviu are (ŞI) menirea de a transmite un mesaj pentru popor.
Interviul este despre politică externă, despre al doilea mandat al lui Trump, despre Ucraina, despre viitoarele negocieri de pace, România, Moldova şi Uniunea Europeană. Asta este un indicator că interviul este (ŞI) pentru uz extern.
Interviul este dat de Nikolai Patrushev, consilierul principal al lui Putin, fost şef al FSB, fost şef al Consiliului de Securitate rus, în continuare membru cu drepturi depline în ultimul. Patrushev NU este Peskov şi nici beţivul de Medvedev. El nu este un simplu purtător de cuvinte. El este un arhitect de politici, în special cele de securitate internă şi externă. Este unul dintre arhitecţii structurii de putere pe care Putin o controlează acum.
Faptul că Patrushev a vorbit atât de tăios şi dur înseamnă nu doar că Vladimir Putin consideră corectă abordarea, dar o şi susţine, iar când Patrushev spune ceva, iar Putin susţine, declaraţiile, vorbele se materializează în fapte. Faptele de multe ori sunt devastatoare pentru popoarele învecinate (vedeţi Georgia, Ucraina, Moldova).
Acum că avem aceste date de bază, ce zice Patrushev pe gură şi ce înseamnă ce zice el şi de ce este extrem de grav pentru România şi pentru Republica Moldova?
1. "Conducerea UE, de exemplu, a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România şi alte câteva ţări europene interesate de stabilitatea în Europa şi de adoptarea unei poziţii echilibrate faţă de Rusia"
Din perspectiva limbajului, am putea spune că nu avem nicio dovadă că Patrushev interferează în politică internă a României, nu? Unde zice Patrushev ceva despre Călin Georgescu, unde vorbeşte el despre "sferele de influenţă", unde îşi arată el sprijinul pentru partidele extremiste de la noi? Nicăieri. Însă diavolul se ascunde în detalii:
- Ungaria este o democraţie iliberală, cu un standard de viaţă în scădere. Ungaria pe care România a depăşit-o la multe capitole, este principalul ţi primul factor de destabilizare al Uniunii Europene (vă aduceţi aminte că eu am tot scris despre strategia pe termen lung a rusiei, care implică exact obiectivul ăsta). Orban este recunoscut la nivel mondial ca fiind un iliberal, susţinător al rusiei şi cel care a blocat de multe ori ajutorul Uniunii Europene pentru Ucraina, ţară victimă a agresiunii ruse;
- Slovacia este pe drumul spre o democraţie iliberală dacă va continua cu regimul lui Fico. Fico însuşi acuzat de corupţie în multiple cazuri, inclusiv de implicarea apropiaţilor săi în asasinate, încearcă (şi reuşeşte) să subjuge toate structurile de forţă şi intelligence ale Slovaciei pentru a controla societatea. Fico este o altă marionetă a lui Vladimir Putin, la fel ca Viktor Orban, fiind în vizită la criminalul de război de la Kremlin chiar acum câteva săptămâni, după care a început un şantaj asupra Ucrainei;
- Austria are, pentru prima dată de la Partidul Nazist încoace, o conducere de extremă-dreapta, fascistă. Nu este întâmplătoare enumerarea lui Patrushev.
România, pentru toţi cei care caută dovezi şi nu văd pădurea de copaci, este în viziunea lui Patrushev, Putin, a Kremlinului, în sfera de influenţă rusă, deci trebuie să aibă relaţii bune cu Moscova. De ce este acest lucru o problemă? Nu ar fi bine să avem relaţii bune cu toată lumea, ar întreba unii? Ba da, ar fi bine să avem relaţii bune cu toată lumea care este demnă de relaţiile tale bune. rusia este un stat agresor, criminal, terorist, condus de un criminal de război şi de o conducere mixtă între autocraţie personalizată (Putinismul) şi o plutocraţie complexă (Oligarhie alături de dominaţia siloviki). V-aţi lăsa copilul să aibă relaţii bune cu un astfel de copil? Să se "joace frumos" afară? S-au v-ar fi frică că Putinică, cu prima ocazie i-ar rupe capul copilului dumneavoastră? Eh, cam asta trebuie să fie şi reacţia noastră.
Declaraţia lui Patrushev cu privire la România este gravă în contextul alegerilor Prezidenţiale. Ea are scopul de a arăta cu degetul înspre România şi de a genera frică. Este o declaraţie gândită, nu una aruncată într-un interviu, menită să lucreze în tandem cu declaraţiile lui Călin Georgescu: Georgescu spune să nu ne fie frică cu el, pentru că el va avea grijă de România, Patrushev spune că dacă nu alegem pe cineva care să se joace frumos cu rusia, ar trebui să ne fie frică. Georgescu urmează (rămâne scris) să răspundă acestor declaraţii în zilele următoare, fără să facă referire la ele obligatoriu, proiectând siguranţă. Patrushev a devenit combatant în războiul politic dus împotriva României de către rusia, parte a politicii "Active Measures" al KGB-ului, ulterior preluat de FSB-ul condus o perioadă chiar de Patrushev.
În viziunea lui Patrushev, România trebuie să devină la fel ca celelalte state enumerate, (1) un factor de destabilizare a Uniunii Europene, (2) să se îndepărteze de influenţă occidentală, (3) să sărăcească economic şi să devină mai puţin independente, (4) să-şi piardă în timp din suveranitate pentru a accepta presiunile rusiei, care ne vede o piesă importantă în construcţia "sferelor de influenţă", mai ales la Marea Neagră. Destabilizare, sărăcie, apropiere de rusia, pierderea independenţei, suveranităţii politice şi ulterior şi sociale. Asta vrea rusia pentru noi. De asta declaraţia lui Patrushev este una extrem de gravă.
Faptul că Statul Român nu a reacţionat până în acest moment, este indicatorul unui stat slab, dezorientat, care nu-şi găseşte referinţele şi ghidajele. Sau este un stat atât de slab încât este ori indiferent, ori total incompetent. Nu mă aşteptam la foarte multe de la noul Ministru de Externe Emil Hurezeanu (care dă bine ca nume şi postură, este adevărat), dar parcă o reacţie m-aş fi aşteptat de la Ministerul Afacerilor Externe din România. Poate că noua echipă încă nu a găsit maşina de scris fax să ne trimită comunicatul.
2. Despre Republica Moldova a declarat următoarele: "Nu exclud ca politica agresivă anti-rusească de la Chişinău să ducă fie la apartenenţa Moldovei la un alt stat, fie la încetarea existenţei sale".
Declaraţia vine să marcheze clar teritoriul "sferei de influenţă", ba mai mult, nu să genereze frică, ci teroare în rândul populaţiei. De ce teroare? Pentru că, printre rânduri, o putere agresivă teroristă cu capabilităţi nucleare , care a demonstrat în trecut că nerestricţionată agresează militar pe oricine îşi doreşte, face ameninţări legate de dispariţia cu totul a unui stat. Discutăm despre o ameninţare la însăşi existenţa Republicii Moldova ca stat. România, după ce ar fi răspuns la atacul asupra ei, avea în responsabilitate să răspundă şi la atacul asupra Moldovei.
Însă, spre deosebire de România, Republica Moldova a reacţionat prin Ministerul Afacerilor Externe chiar de ieri, printr-un comunicat în care spune "R. Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democraţiei şi integrării europene, conform voinţei cetăţenilor săi. R. Moldova va continua să îşi apere interesele cu fermitate, prin mijloace paşnice şi dialog constructiv, bazat pe respectul suveranităţii şi principiile dreptului internaţional".
Republica Moldova pare-se ca nu este un stat condus politic atât de slab precum al nostru. Sper ca până la finalul zilei să mă înşel.