Petiţie pentru plaje gratuite la Marea Neagră lansată în mediul online
alte articole
Odată cu începerea în forţă a sezonului estival, în mediul online a fost lansată o petite prin care românii sunt invitaţi să semneze pentru plaje gratuite pe malul Mării Negre.
Intitulată "Vrem plaje gratuite la Marea Neagră fără şezlonguri pe porţiunile de plajă nou create", petiţia reaminteşte ca plajele din Mamaia Sud, Constanţa şi Eforie Nord au fost reabilitate pe bani publici şi europeni iar Comisia Europeană interzice ca în următorii 5 ani aceste suprafeţe noi să fie închiriate de Apele Române. Cu toate acestea, în ultimele zile au fost zărite banere prin care proprietarii unor plaje private situate pe faleză, solicită turiştilor să nu pună cearceafuri pe plajele noi create aflate în faţa plajelor private.
"Investiţia finalizată în 2015 a constat în lărgirea plajelor până la 70m de la ţărm cu nisip adus din Dunăre. De asemenea au fost finalizate şi o parte din digurile construite înainte de 1990. Prezent la Constanţa, ministrul Mediului spune că face demersuri pentru a permite acest lucru din vara care vine, numai că a rămas prea puţin timp.
Cele 42 de hectare noi de plajă au fost câştigate la finalul lucrărilor de protejare şi extindere a litoralului. Investiţia s-a ridicat la 170 de milioane de euro.
Plajele noi nu pot fi însă închiriate către privaţi. Comisia Europeană interzice acest lucru şi a transmis că aceste suprafeţe de nisip trebuie folosite gratuit de turişti. Or, având în vedere că plajele noi au apărut în prelungirea sectoarelor vechi, este posibil ca acestea din urmă să nu mai poată avea acces către mare. Asta înseamnă că agenţii economici vor putea închiria şezlonguri şi umbrele doar pe partea de plajă dinspre faleză, nu şi pe cea de la mal. Autorităţile spun că nu se va ajunge la aşa ceva, în timp ce investitorii din Mamaia cer explicaţii.", se arată în textul petiţiei.
Având în vedere situaţia, semnatarii petiţiei cer autorităţilor să oprească acest demers.
Plajele noi create trebuie folosite GRATUIT de către toţi cetăţenii europeni care au finanţat indirect aceste lucrări, nu este normal ca aceste lucrări plătite din buzunarul nostru să aducă venituri frumoase unor investitori. Pentru a rezolva problema accesului la mare propun delimitarea unor căi de access care să facă legătura dintre faleză şi mare. Propun totodată ca aceste căi de access trebuie să fie delimitate de către administratorii plajei, în speţă Apele Române într-o configuraţie standard fără a permite amenajarea, îmbunătăţirea lor după bunul plac al investitorilor. Curăţirea noilor plaje trebuie susţinută din taxa de staţiune aplicată la fiecare noapte de cazare.
Propunem prin această petiţie Parlamentului României să adopte o lege prin care să nu permită celor de la Apele Române să închirieze mai mult de 30% din fiecare km de plajă cu acces la luciul de apă pentru a permite turiştilor acces liber la plajele noastre. Totodată propun să solicităm protejarea ultimelor plaje sălbatice rămase precum şi a zonei Vama Veche printr-un plan urbanistic strict.", se mai arată în textul petiţie, care a fost semnată de circa 600 de persoane.