Nu se duce Vlase la Comisia de Control a SIE, ci vine comisia la el. "E dărâmător pentru democraţie să vezi aşa ceva"
Comisia parlamentară de control a Serviciului de Informaţii Externe se duce ea la sediul SIE să-l audieze pe Gabriel Vlase în scandalul deplasărilor pe bani publici cu avioane private, în loc să vină şeful serviciului în Parlament, aşa cum e normal într-o democraţie, a tras un semnal de alarmă, luni, jurnalista Emilia Şercan, care susţine că lucrul acesta este o mostră de slugărnicie a statului în faţa serviciilor secrete.
"Vorbim de ani despre lipsa controlului civil al serviciilor secrete şi că, mai degrabă, serviciile controlează comisiile parlamentare şi nu invers. Rolul comisiilor parlamentare de control a serviciilor este esenţial, tocmai pentru a asigura populaţia că acestea funcţionează democratic, fără derapaje de la normele statului de drept, având în vedere că activitatea le este secretă.
În plin scandal despre modul în care Gabriel Vlase, directorul SIE, s-a dus la curse de formula 1 cu avioane private în plină criză politică legată de faptul că serviciile secrete nu au atenţionat decidenţii politici la timp despre pericolul extremismului şi a interferenţelor în alegerile prezidenţiale şi într-un moment în care avem nevoie mai mult decât oricând de semnale de sănătate democratică în acest stat, comisia parlamentară de control a SIE se duce ea la sediul SIE să îl audieze pe Vlase pentru deplasările la Baku şi Adu Dhabi pe bani publici cu avioane private, în loc ca Vlase să meargă să dea explicaţii în Parlament", a declarat Emilia Şercan.
În acest context, juranlista a pus pe masă o serie de întrebări: "Nu suportă domnul Vlase să dea piept cu presa şi astfel cheamă el comisia la sediul SIE? Se pune la adăpost de public pentru a nu da explicaţii cum a transformat o instituţie-cheie a statului într-o puşculiţă pentru achitat note de plată pentru aroganţe?"
"Gabriel Vlase este dator cu explicaţii nu numai în faţa comisiei, ci şi în faţa oamenilor care finanţează această instituţie. Faptul că audierea lui Gabriel Vlase nu se face în Parlament, instituţia care are cea mai mare putere într-o democraţie, ci se face la sediul SIE, arată răsturnarea normalităţii în acest stat. Lucrul acesta este o mostră de slugărnicie a statului în faţa serviciilor secrete. Este o dovadă a faptului că, în România, nu există un control real al serviciilor de către Parlament. La nivel simbolic, este dărâmător pentru democraţie să vezi aşa ceva. Senzaţia este că unii politicieni fac tot ce pot să arunce ţara asta în braţele extremismului. Conştient şi calculat", a adăugat Emilia Şercan.