Peştii sunt la fel de inteligenţi ca mamiferele

Pestii dau dovada de un nivel ridicat de inteligenta, similar mamiferelor. (pixabay.com)
Epoch Times România
01.09.2008

Peştii dau dovadă de un nivel ridicat de inteligenţă, similar mamiferelor, în momentele în care sunt în pericol, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat de telegraph.co.uk.

În timp ce bufniţele şi vulpile şi-au câştigat o reputaţie pentru inteligenţa şi viclenia lor, umilii "peştişori de aur" (caraşi aurii) au devenit populari pentru ignoranţa lor, părerea tradiţională fiind că memoria lor se şterge la fiecare trei secunde.

Noul studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie, indică faptul că stereotipul legat de caraşi este un mit.

Profesorul Mike Webster, coordonatorul studiului, a descoperit că peştii dau dovadă de un nivel ridicat de inteligenţă în momentele în care simt că sunt în pericol.

"Este, probabil, mai corect să spunem că multe specii de peşti, precum gupii sau plevuşca, sunt la fel de inteligenţi ca şoarecii sau şobolanii", a spus acesta.

Webster a efectuat o serie de experimente pentru a vedea modul în care plevuşca reuşeşte să scape de prădători utilizând tehnici învăţate de la "rudele" sale.

Profesorul a descoperit că un peşte singur, separat de bancul lui printr-un perete de plastic plasat în acvariu, va lua propriile decizii atunci când nu se simte ameninţat. Însă când un prădător a fost plasat în acvariu, plevuşca va încerca să scape de acesta luând ca model comportamentul celorlalţi peşti.

"Experimentele demonstrează că plevuşca se bazează pe ceea ce a învăţat de la grupul său în momentul în care se simte ameninţat de un prădător", a indicat profesorul.

Webster spune că împărtăşirea informaţiilor este o trăsătură umană.

"În mod tradiţional, peştii au fost priviţi ca animale simple sau inferioare din punct de vedere intelectual, incapabile să înveţe lucruri noi şi cu o memorie proastă", a spus Webster. "Deşi peştii constituie unele dintre cele mai vechi specii, acest lucru nu înseamnă că nu au evoluat", a mai spus profesorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor