Perspectivele de colaborare dintre Moldova şi Olanda au fost discutate la Haga

Perspectivele de colaborare dintre Moldova şi Olanda au fost discutate joi, în cadrul unei întrevederi la Haga dintre premierul Iurie Leancă şi omologul său olandez Mark Rutte. Potrivit "Infotag", care face referire la serviciul de presă al guvernului, Iurie Leancă a exprimat gratitudine pentru sprijinul Olandei oferit Republicii Moldova în promovarea reformelor şi în procesul de integrare europeană a ţării.
Premierul moldovean Iurie Leancă. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
17.01.2014

Perspectivele de colaborare dintre Moldova şi Olanda au fost discutate joi, în cadrul unei întrevederi la Haga dintre premierul Iurie Leancă şi omologul său olandez Mark Rutte. Potrivit "Infotag", care face referire la serviciul de presă al guvernului, Iurie Leancă a exprimat gratitudine pentru sprijinul Olandei oferit Republicii Moldova în promovarea reformelor şi în procesul de integrare europeană a ţării.

"Deschiderea fără precedent din partea UE faţă de Moldova nu ar fi fost posibilă dacă nu ar exista sprijinul actorilor importanţi, printre care se numără şi Olanda, unul dintre fondatorii UE. Apreciem decizia luată de guvernul Regatului Ţărilor de Jos, din decembrie 2013, privind susţinerea propunerii Comisiei Europene de includere a cetăţenilor moldoveni în lista străinilor care nu necesită viză la intrarea în Uniunea Europeană", a remarcat Iurie Leancă.

Oficialii au discutat despre perspectivele pe care le oferă liberalizarea comerţului cu UE, precum şi măsurile necesare în acest sens.

"Urmează să semnăm în curând Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb cu UE. Iar aceasta presupune sporirea calităţii produselor moldoveneşti conform standardelor europene. Experienţa Olandei în acest sens este extrem de binevenită. Creşterea numărului de investiţii olandeze în economia Republicii Moldova este un alt obiectiv", a afirmat Iurie Leancă.

În cadrul discuţiei a fost abordat şi subiectul activităţii Consiliului oamenilor de afaceri moldo-olandez, creat recent. Vineri, 17 ianuarie, va fi inaugurat Consulatul onorific al Republicii Moldova în Amsterdam, în cadrul căruia vor fi prezentate posibilităţile investiţionale pentru comunitatea de afaceri moldo-olandeză.

Iurie Leancă l-a invitat pe omologul său să efectueze o vizită oficială în Moldova.

Tot joi, premierul a avut o întrevedere cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor a parlamentului Regatului Ţărilor de Jos, Anouchka Miltenburg, şi preşedintele Senatului Regatului Ţărilor de Jos, Ankie Broekers-Knol.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind agenda europeană a Republicii Moldova, perspectivele cooperării pe linie parlamentară, inclusiv o eventuală vizită a deputaţilor olandezi în ţara noastră.

Premierul a mulţumit parlamentarilor olandezi pentru susţinerea Republicii Moldova în procesul de liberalizare a regimului de vize şi a reconfirmat angajamentul ţării noastre în continuarea reformelor din domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

"Perspectiva europeană este vitală pentru Republica Moldova, iar suportul statelor-membre, în special al Olandei, va facilita reformele în procesul de integrare europeană", a afirmat premierul.

Preşedinţii parlamentului Regatului Ţărilor de Jos şi-au exprimat aprecierea faţă de caracterul dinamic al dialogului moldo-olandez şi interesul pentru elaborarea unor proiecte comune.

Olanda se plasează în topul investitorilor străini din Republica Moldova, domeniile de investiţii fiind: telecomunicaţiile, sectorul agro-industrial, cel imobiliar, finanţe şi construcţii. În Republica Moldova sunt înregistrate 96 de companii moldo-olandeze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor