O firmă română a reclamat R.Moldova la Biroul Ombudsmanului European (presa)
'O firmă română se plânge la UE despre Moldova', titrează vineri 'Adevărul'. Compania respectivă a depus la Biroul Ombudsmanului European o contestaţie împotriva deciziei Ministerului de Interne de la Chişinău de anulare a licitaţiei pentru achiziţionarea lucrărilor de construcţie a unei reţele de relee radio.
Firma Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii a participat la o licitaţie pentru achiziţionarea lucrărilor de construcţie a reţelei de relee radio pentru proiectul 'Infrastructură transfrontalieră (infrastructură de comunicaţii între România şi Republica Moldova)'. Termenul limită expira în februarie 2013, dar el a fost prelungit de câteva ori, după care Ministerul de Interne a anunţat, în decembrie, că licitaţia a fost anulată, scrie 'Adevărul'.
Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii a solicitat la 16 decembrie un răspuns de la MAI, cu o argumentare. Solicitarea nu a primit încă răspuns. Firma a fost nevoită să depună deja, la 23 decembrie 2013, o contestaţie la MAI şi la Agenţia pentru Achiziţii Publice prin care se solicită anularea deciziei grupului de lucru şi continuarea procedurii şi atribuirea contractului. Şi de această dată compania respectivă a fost ignorată, relevă sursa.
'Cu un Banciu nu se face antiromânismul' titrează Ziarul Naţional, referindu-se la criticile jurnalistului Radu Banciu, de la B1 TV, la adresa Republicii Moldova şi cetăţenilor acesteia. Autorul consideră că acest scandal a avut şi efecte pozitive pentru cetăţenii celor două state. 'Şi chiar dacă, urmare a divagaţiilor 'clovnului de la B1 TV' (cică aşa i se spune lui Banciu la Bucureşti), a curs o avalanşă - total justificată - de injurii la adresa lui şi deloc justificată la adresa României ca stat, personal consider că scandalul provocat de acest individ are şi părţile sale benefice. În doar câteva zile au fost publicate o groază de texte în care oameni absolut normali - născuţi de o parte sau de alta a Prutului - au povestit, invocând propriile experienţe, când şi cum au descoperit Basarabia(România şi când şi cum le-au îndrăgit. Sau de ce nu au reuşit să le îndrăgească - ceea ce tot contează', scrie 'Ziarul Naţional'.
Primarul Chişinăului, Dorin Chitoacă, susţine că declaraţiile lui Traian Băsescu consolidează opiniile în societate şi în niciun caz nu divizează societatea, mobilizând partidele de stânga la următoarele alegeri parlamentare, scrie deschide.md. 'Poate proasta guvernare de la Chişinău poate să dea apă la moară comuniştilor şi nu promovarea adevărului. Cum poate adevărul să dea apă la moară minciunii?!', a declarat joi seara Chirtoacă, la un post de televiziune.
Constantin Tănase revine în 'Timpul' la Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova, marcată pe 15 ianuarie de ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu. Tot pe 15 ianuarie în România se marchează Ziua Culturii Naţionale. Eminescu e acelaşi, dar denumirile sărbătorilor sunt diferite. Autorul consideră că 'la Chişinău s-a născut denumirea absurdă Ziua Naţională a Culturii pentru că stataliştii noştri au avut grijă ca nu cumva sărbătoarea culturii să se numească la Chişinău la fel ca la Bucureşti''. ''E o boală veche, intrată în oase şi în sânge, de la ruşi moştenită: două limbi, două popoare, deci, două culturi!', explică Tănase.
'Timpul' titrează că 'miza referendumului din Găgăuzia este resuscitarea separatismului în sudul ţării'. Potrivit procurorilor, prin acţiunile respective sunt încălcate prevederile Constituţiei, ale Codului Electoral şi ale altor acte legislative. Totodată, analiştii susţin că aceste neînţelegeri sunt provocate intenţionat de Rusia. Analistul politic Ion Tăbârţă susţine că acum, când Moscova a înţeles că separatismul transnistrean nu mai poate opri parcursul european al R. Moldova, încearcă să găsească un asemenea mecanism pe malul drept al râului Nistru. Expertul afirmă că, chiar dacă acest referendum va avea loc, efectul lui juridic va fi nul şi nu va avea niciun impact pentru că va fi un vot pur consultativ.