Iurie Leancă: "Moldova nu trebuie să devină o platformă de concurenţă între Rusia şi UE"

Prim-ministrul Iurie Leancă.
Prim-ministrul Iurie Leancă. (PEKKA SAKKI / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul Iurie Leancă consideră că "Moldova trebuie să devină o platformă de cooperare, nu de concurenţă între Rusia şi UE". Potrivit "Infotag", prim-ministrul Iurie Leancă a făcut această afirmaţie în interviul acordat pentru publicaţia rusă "Vedomosti".

"Nu intenţionăm să devenim un punct de confruntare geopolitică. Moldova întotdeauna a fost o platformă de colaborare şi nu este în interesele noastre de a crea aici concurenţă între Rusia şi UE. "Parteneriatul Estic" - nu este un joc geopolitic, iar noi nu suntem jucători. Pentru aceasta este o modalitate de a moderniza ţara şi organele puterii. Este o modalitate de a face astfel ca datorită elaborărilor europene Moldova să devină cât mai curând posibil un stat normal, cu salarii decente", a declarat Leancă.

Premierul a spus că "doreşte ca Moldova să devină un stat european plictisitor, deoarece la moment există atâta dinamism că oamenii au obosit deja de el".

Potrivit spuselor sale, "europenizarea este trecerea Moldovei pe un alt făgaş, unul absolut clar, aceasta va aduce beneficii cetăţenilor noştri, mediului de afaceri şi partenerilor noştri din Vest şi din Est ".

"Vom avea organe ale conducerii mai funcţionabile, vom avea o justiţie mai obiectivă, nu cea care există astăzi. Totodată, ţin să menţionez că acest fapt va fi benefic şi pentru investitorii ruşi, care în cazul apariţiei problemelor vor şti că deciziile judecătoreşti vor fi emise conform legii, nu conform intereselor personale", este convins Leancă.

Dumnealui nu consideră că Rusia la nivel de analiză strategică se teme de programul moldovean de europenizare, deoarece acesta nu poartă subînţelesuri geopolitice.

Vorbind despre parafarea Acordului Republica Moldova-Uniunea Europeană, diplomatul l-a numit un document complex şi cuprinzător, care va permite modernizarea sistemului de administrare publică şi desfăşurarea unei reforme serioase a procuraturii şi judecătoriilor.

Leancă s-a arătat nemulţumit de situaţia privind reglementarea conflictului transnistrean.

"Nu intenţionăm să inventăm bicicleta, suntem dispuşi să oferim o autonomie liberă, dar astfel, ca statul să fie un întreg şi funcţionabil, pentru a putea forma ramurile puterii, care nu vor fi paralizate apriori. Desigur, am putea prezenta documentul nostru ambiţios, dar nu cred că are mari perspective. Şevciuk, în cadrul conferinţei din Germania a exemplificat prin experienţa Sudanului, nu cred că aceasta este cea mai bună soluţie pentru noi. Suntem o ţară europeană şi trebuie să ne coordonăm cu deciziile europene. Nu uitaţi că în Chişinău sunt mai mulţi ruşi etnici decât în toată Transnistria", a spus diplomatul.

Leancă este convins că, chiar dacă "Tiraspolul aşteaptă recunoaşterea din partea Rusiei - aceasta nu va urma, deoarece la etapa actuală nu există premise nici strategice, nici economice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe