Perla: frumuseţe, puritate şi bogăţie
alte articole
Din vremuri îndepărtate perlele au fost cea mai minunată şi preţioasă bijuterie oferită de natură. Aceste „miracole ale naturii” sunt unicele pietre preţioase ale unei creaturi vii, considerate ca fiind în acelaşi timp speciale, foarte frumoase şi unice în felul lor. Lumea perlelor este fascinantă, deoarece este singura bijuterie organică, care nu are nevoie de intervenţia omului pentru a-şi arăta frumuseţea naturală. Forma, strălucirea şi rafinamentul lor pot oricând să atragă admiraţia, împodobind cu succes orice ţinută vestimentară.
Perlele şi personaje din istorie
Perlele au însoţit diverse personaje din istorie cum ar fi, conform mitologiei, lacrimile de bucurie ale Afroditei, gestul de dragoste al Cleopatrei, cadoul de nuntă al lui Krisha pentru fiica sa, Caligula care şi-a decorat calul cu un colier de perle, sau generalul roman Vitellius care a putut să-şi finanţeze o întreagă campanie militară doar cu unul dintre cerceii cu perle ai mamei sale.
În secolul al XIX-lea, Eugenia de Montijo - contesă de Teba şi marchiză de Ardales, soţia lui Napoleon al III-lea - este cea care impune în modă perlele negre. Din secolul al XX-lea, tehnica de producere a perlelor de cultură a fost inventată în Japonia. Datorită înţelepciunii şi muncii grele depuse de oameni de ştiinţă precum Kokichi Mikimo, introducerea perlelor de cultură pe piaţă a devenit realitate, putând fi acum achiziţionate de oameni. Regina Elisabeta I a Angliei avea o pasiune atât de puternică încât purta câte 7 şiraguri odată. Ea a fost posesoarea unei rochii încrustate cu 3.000 de perle.
Celebrul bijutier Jacques Cartier şi-a achiziţionat faimosul magazin de pe Fifth Avenue din New York cu două coliere de perle.
Coco Chanel, una dintre marile creatoare de modă a secolului al XX-lea spunea: "O femeie are nevoie de nesfârşite şiraguri de perle". Ea a făcut celebre colierele de perle, declarându-se fană a perlelor cultivate, deşi poseda cele mai valoroase perle Romanov, un cadou de la iubitul ei, ducele Dimitri Pavlovici. Despre Gabrielle Chanel, Christian Dior spunea: "Cu un pulover negru şi câteva şiraguri de perle a revoluţionat moda". Se spune chiar că cea al cărei stil era cunoscut ca fiind sinonim cu eleganţa, rafinamentul şi modernitatea, combinate cu confortul, nu îşi scotea perlele decât atunci când mergea la culcare.
Grace Kelly, actriţa americană şi apoi prinţesă de Monaco, afirma că "Perlele sunt favoritele mele pe ecran şi în viaţa mea privată".
Autorul Ki Hackney, în volumul "People And Pearls. The Magic Endures", explorează puterea perlelor, abilitatea lor remarcabilă de a acorda celei care le poartă o aură de mister, eleganţă şi har. De aici apare şi cunoscuta zicală "Perlele sunt cel mai bun prieten al unei femei".
O capodoperă a pictorului Jan Vermeer van Delft, ce se găseşte în Muzeul Mauritshuis din Haga, se numeşte "Fata cu cercel de perlă" ("Mona Lisa Nordului" sau "Mona Lisa olandeză"). Perlele au atras până şi lumea picturii la acea epocă.
Cleopatra, Regina Elisabeta I a Angliei şi apoi de Liz Taylor, Audrey Hepburn, Jackie Kennedy şi prinţesa Diana sunt numai câteva personaje cunoscute de toată lumea care au preţuit perlele, dar lista poate continua.
Perlele naturale pot fi deosebite de cele de cultură numai prin examinarea cu raze X.
Soiuri de perle
În antichitate, perlele naturale au fost considerate pietre preţioase, azi fiind mai căutate cele produse prin cultivare. Pentru a găsi o perlă naturală, ar trebui deschise peste 15.000 de scoici. Când spunem perle perfecte ne referim la cele mai mari şi sferice, cele cu culori mai rare şi cele ce nu prezintă pete sau imperfecţiuni ce reduc modul de reflexie a luminii.
Perlele roz naturale sunt extrem de rare. Perla roz de Caraibe este o perlă deosebit de frumoasă creată de o anghilă (este tot o stridie). O singură perlă roz se găseşte printre o sută de mii de scoici, ce sunt pe cale de dispariţie. Aceste perle au o calitate unică: par „flăcări" atunci când sunt examinate sub o lampă.
Perlele australiene: culoarea alb-argintie sau aurie, cât şi strălucirea intensă, o fac „regina perlelor". Acest tip de perlă durează 9 ani pentru a fi cultivată şi îşi are originea în Marea Nordului din Australia, Indonezia şi Filipine. Poate măsura 28 mm, iar culorile sale sunt variate, adoptând game ce merg de la alb la negru. Forma poate fi perfect sferică sau complet asimetrică.
Perle tahitiene: sunt cele mai dorite, cele mai exotice şi originale dintre toate perlele. Sunt produse de stridia Pintada Margaritifera din apele calde din Polinezia franceză. Le trebuie 3 ani pentru a creşte la o dimensiune de 13 mm. Nuanţele variază de la auriu, gri, portocaliu, albastru şi negru.
Perle Akoya: forma lor este sferică şi se cultivă în apele Akoya din Asia. Culorile variază de la alb, roz şi crem ajungând la 7 mm.
Perlele de apă dulce: sunt cele cultivate în râuri şi lacuri în China. Sunt de culoare albă şi roz, cu dimensiuni de la 3,5 la 7 mm, având o formă asimetrică. Se mai produc astfel de perle în Japonia şi SUA în cantităţi destul de mari. Forma este rotundă, semi-rotundă, barocă (neregulată) sau semi-barocă.
Perle cu blistere: după cum sugerează numele, aceste perle au aspectul de blistere care au crescut din celelalte. Pot fi cultivate cu diferite aspecte, cum ar fi în formă de inimă, prin lipirea obiectelor mici cu conturul dorit pe moluşte (sau stridie). Când aceste perle sunt montate în bijuterii ele se numesc „mabe". Au formă semirotundă ce cresc ataşate de interiorul cochiliei moluştei şi nu în interiorul corpului acesteia. Ele provin din fermele din Australia, Indonezia şi Japonia. Prezintă o formă rotundă pe o parte şi netedă pe cealaltă, fiind foarte practice pentru utilizarea în bijuterii.
Perle abalone: ele provin din moluşte cu acelaşi nume, fiind faimoase prin forma neregulată alungită, cât şi a culorilor irizate de albastru verzui cu tonuri violet. Acestea sunt perle naturale ce cresc în apele tropicale sau semi-tropicale ale Pacificului. Ele sunt culese în principal pe plajele din nordul Californiei.
Perle celebre
Perla Peregrina sau Perla Pilgrim: o perlă de dimensiuni şi forme neobişnuite, considerată una dintre cele mai valoroase şi legendare pietre preţioase din istoria Europei. Descoperită în Panama în secolul al XVI-le, a trecut prin mâinile regelui Felipe al II-lea al Spaniei, făcând parte din bijuteriile Coroanei Spaniole. Cântăreşte 10 g şi are aproximativ 51 carate. În 1969 Pilgrim MTA a fost licitat, iar Richard Burton a achiziţionat-o pentru suma de 37.000 $ pentru soţia lui, Elizabeth Taylor, care i-a fost proprietar până la moartea sa în 2011.
Perla imperială din Hong Kong: perlă barocă alb-argintie de 127,5 ct şi 26x39 mm, având 25,5 grame. Este una dintre cele mai mari pietre naturale de calitate din lume. Se crede că este o perlă de apă sărată formată dintr-o stridie Pinctada Maxima comună în Marea Sudului.
Perla asiatică: perlă alungită de aproape 12 grame descoperită la sfârşitul secolului al XVI-lea.
Perla lui Allah: este cea mai mare perlă din lume, nefiind de calitate. Are 24 cm în diametru şi 6,4 kg.
Perla Abermathy sau „Mica perlă Willie": este o perlă naturală de apă dulce, cu o formă sferică aproape perfectă.
Perla Arco Valley: 2301 Grain Baroque pearl, 575 ct. Este o perlă albă cu nuanţe roz şi maro. A fost prezentată Împăratului Chinei Kublai Khan de Marco Polo.
Hope Pearl: are 450 ct blister perlat ca o picătură albă cu nuanţe verzi aurii. În prezent se găseşte la British Museum of Natural History.
Legende şi credinţe
Locuitorii din Golful Persic aveau convingerea că aceste „pietre marine" (perlele) erau un simbol al lunii şi posedau puteri divine. Cea mai veche bijuterie cu perle cunoscută a fost găsită în sarcofagul unei prinţese persane care a murit în 520 î.Hr.
Chinezii susţineau că perle sunt lacrimi de sirenă, iar faptul că cineva îţi oferea o perlă neagră simboliza înţelepciunea.
O legendă din Sri Lanka spune că originea perlei vine dintr-un lac creat de lacrimile lui Adam şi ale Evei. Perlele albe şi roz au fost create de lacrimile Evei, iar cele mai preţioase şi rare - perle gri sau negre - vin din lacrimile lui Adam.
Iubirea eternă. Această legendă îşi are originea în Polinezia. Oro, zeul păcii şi fertilităţii, a venit pe pământ într-un curcubeu pentru a oferi omului stridia de perle negre, numită Te Ufi. El a oferit perla neagră frumoasei prinţese din Bora Bora, ca semn al iubirii sale. Deci perlele negre pot simboliza iubirea eternă.
Asirienii şi-au decorat pantofii şi mobilierul cu perle pentru a fi păziţi de deochi şi invidie. Grecii atribuie perlei virtutea întăririi inimii şi a mângâierii spiritului. În timpul Renaşterii, perlele aduceau noroc şi protecţie caselor împotriva focului.
Multe persoane cred că mireasa care poartă colier de perle sau cusute pe rochie în ziua nunţii va fi nefericită, dar aşezate sub perna soţiei îi remediază sterlitatea dacă suferă de aceasta. Se spune că pentru a avea noroc deplin, perlele trebuie aşezate în jurul unui rubin.
Perlele - simbol al frumuseţii feminine şi al rafinamentului
Este foarte greu să găsim perle fără imperfecţiuni în natură, iar din vremuri străvechi a avea un colier de perle uniforme era văzut ca o comoară de o valoare inestimabilă, deoarece acestea erau cele mai scumpe bijuterii. Frumoasele şi preţioasele perle vor rămâne mereu o încântare, o uimire şi un simbol al frumuseţii feminine şi al rafinamentului.