Femei celebre şi bijuteriile lor (II)

Bijuteriile care au fost martore la gloria marei soprane Maria Callas
O parte din piesele care au aparţinut Mariei Callas, scoase la licitaţie de Sotheby's în 2004. (MEHDI FEDOUACH / AFP / Getty Images)
Simona Milea
18.09.2012

Bijuteriile care au fost martore la gloria marei soprane Maria Callas

De câte ori se evocă numele de Maria Callas, ne vine în minte imaginea unei mari dive de operă, învăluită într-o aură de glamour şi eleganţă, înconjurată de admiratori orbiţi nu numai de talentul său, ci şi de strălucirea bijuteriilor, care au contribuit la crearea propriului său stil. Callas era o expertă, colecţionară de bijuterii, unele dintre ele fiind de o inegalabilă valoare şi frumuseţe. Între toate, smaraldele erau favoritele sale pe care le alegea pentru diferite ocazii ca acestea să fie martore ale ecoului dat de aplauze.

O broşă cu briliante, şiraguri şi cercei cu perle, un colier de rubine, şiraguri de smaralde şi multe altele făceau parte din colecţie. Fiecare bijuterie reprezenta o amintire, un sentiment, o bucată din istoria acestei „regine a operei”.

După douăzeci şi şapte de ani de la moartea sa, în anul 2004, casa de licitaţii Sotheby's a organizat o licitaţie pentru unsprezece piese din excepţionala sa colecţie. Toate acestea au fost dăruite de către soţul ei, impresarul Giovanni Battista Meneghini, pe care l-a iubit ca pe un tată nu ca pe un soţ, deoarece marele său amor a fost armatorul grec Aristotel Onassis.

Meneghini a fost pentru ea ca un adevărat mentor, care a descoperit-o în 1947 în Verona, când aspectul ei era departe de cel pe care îl cunoaştem noi. Figura sa şi respectul de sine au suferit o autentică transformare, şi din acest moment a început legenda. Impresionante mantouri de blană, îmbrăcăminte de lux şi strălucitoare bijuterii, au convertit-o pe soprană într-o femeie distinsă şi sigură pe ea. Meneghini, obişnuia să-i ofere câte o bijuterie la fiecare rol nou. Foarte superstiţioasă, diva purta aceste bijuterii în timpul repetiţiilor, bijuteriile chiar primind numele operelor în care Maria Callas era distribuită (de exemplu, brăţara „Il Trovatore”).

Callas mulţumea întotdeauna soţului pentru schimbările minunate atât în plan fizic cât şi profesional. Însă pasiunea pentru Onassis era mult deasupra mulţumirilor pentru soţ. Pe lângă bijuteriile de la Meneghini, Callas a primit cadou multe alte bijuterii de la Onassis, astfel pasiunea ei pentru bijuterii creşte permanent, ajungând să achiziţioneze mereu şi mereu piese noi pentru a-şi întregi faimoasa colecţie.

Pentru fiecare spectacol îşi alegea cu grijă bijuteriile care o acompaniau, pentru a întregi frumuseţea recitalului.

Pentru fiecare spectacol îşi alegea cu grijă bijuteriile care o acompaniau, pentru a întregi frumuseţea recitalului. Astfel au apărut comentarii ale publicului şi presei despre coroanele purtate de ea în operele „Nabucco” şi „Norma” precum şi piesele purtate în „Traviata”, care au fost făcute pe comandă la cererea ei.

Între anii 2005-2007, bijuteriile purtate de Maria Callas pe scenă, realizate de Swarovski, au fost prezentate într-o expoziţie itinerantă care a urmărit locurile pe unde a mers celebra soprană: Salzburg, Covent Garden din Londra, Paris, etc.

Viaţa Mariei Callas a fost o risipă de strălucire şi „glamour” pentru o femeie de neuitat; o viaţă plină de lumini şi umbre. Cele trei mari pasiuni ale divei au fost: opera, Onassis şi bijuteriile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor