Pericolul utilizării excesive şi fără prescripţie medicală a antibioticelor
alte articole
Antibioticele au ajutat la salvarea multor vieţi, au scurtat durata suferinţelor prin infecţii, fiind benefice pentru sănătate atunci când este necesar. Dar folosirea excesivă şi fără reţetă a antibioticelor poate dăuna sănătăţii. De aceea, ar trebui să recurgem la ele doar când ne sunt necesare, în acele infecţii care răspund la tratamentul cu antibiotice.
Antibioticele nu trebuie să fie folosite pentru a trata o durere de cap, tuse sau când curge nasul, respectiv răceli sau gripe. Nu ne ajută să ne vindecăm mai repede şi chiar pot apărea efecte secundare: diareea postantibiotică, candidoze etc.
Mai degrabă, acest medicament este o substanţă antimicrobiană folosită pentru a elimina infecţiile bacteriene.
Antibioticele sunt inutile în cazul virusurilor sau afecţiunilor comune. Când foloseşti un antibiotic, îţi bombardează în mod esenţial microbiomul. Folosind în mod obişnuit antibiotice, se pot diminua bacteriile intestinale sănătoase şi devii mai susceptibil la boli viitoare. Poate duce şi la rezistenţa la medicamente.
Mai mult, pentru ca antibioticele să fie eficiente, o persoană trebuie să respecte doza prescrisă. Dacă simptomele au dispărut, nu înseamnă neapărat că infecţia a fost eliminată, ci s-ar putea să rămână latentă.
Dacă vi s-au prescris antibiotice, este esenţial să respectaţi protocolul.
Recent, cercetătorii au subliniat importanţa limitării expunerii la antibiotice şi au recomandat medicilor să le prescrie doar atunci când este necesar. Utilizarea în mod eronat şi repetat a antibioticelor pot dăuna microbiomului ceea ce ar duce, de asemenea, la riscuri ireversibile pentru sănătate. Dacă sunt utilizate cu moderaţie, acestea nu ar prezenta riscuri, potrivit The Guardian.
Bolile pot fi prevenite prin respectarea unor reguli simple şi întărirea sistemului imunitar pe cale naturală:
Reguli simple
- Nu folosiţi antibiotice dacă nu vă sunt prescrise personal de un medic. Nu păstraţi antibiotice pentru o viitoare infecţie şi nu folosiţi antibiotice rămase de la un episod anterior de boală. Nu luaţi antibiotice prescrise altei persoane.
- Spălaţi-vă regulat pe mâini, evitaţi contactul cu persoanele bolnave, evitaţi zonele aglomerate în perioadele de epidemii de infecţii respiratorii.
Întărirea sistemului imunitar
- Păstrarea hidratării prin adăugarea în ceai a salviei, ghimbirului, lămâiei şi turmericului etc.
- O dietă sănătoasă, bogată în fructe şi legume, care conţine vitaminele şi mineralele necesare, antioxidanţi şi compuşi antibacterieni.