Pere şi ardei din Turcia contaminate cu pesticide, depistate în România

Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)

La începutul lunii februarie, aproape 10 tone de pere şi de ardei capia din Turcia contaminaţi cu pesticide au fost depistaţi în România, 365 de kilograme de pere fiind trimise spre comercializare, relevă un comunicat al ANSVSA.

Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut intensificarea controalelor, la nivel naţional, pentru legumele şi fructele provenite din sau cu origine Turcia.

Decizia a fost luată în urmă mai multor constatări ale depăşirilor limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.

La data de 7 februarie, un transport de 3.342 de kilograme de pere din Turcia a fost depistat, având un buletin de analiză emis de laboratorul EuroLab Bulgaria, cu depăşiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim şi Benomyl.

Imediat, a fost declanşată alerta prin sistemul Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF), iar produsele au fost sechestrate în vederea distrugerii.

Ulterior, inspectorii ANSVSA au constatat că, de fapt, a fost distrusă doar cantitatea de 2.977 de kilograme, diferenţa de 365 de kilograme fiind trimisă spre comercializare.

În urma verificărilor, inspectorii ANSVSA au depistat în 9 februarie şi un transport de 6.100 de kilograme de ardei capia roşu, însoţit de un buletin de analiză emis de către laboratorul EuroLab Bulgaria, care arăta depăşiri ale limitelor admise pentru pesticidul Formetanat.

ANSVSA a declanşat imediat alerta prin sistemul SRAFF şi s-a luat măsura distrugerii întregii cantităţi de produs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie