Cinci efecte adverse ale pesticidelor

Avioane utilitare folosite în agricultură
Avioane utilitare folosite în agricultură (Epoch Times România)

Pesticidele au fost concepute pentru a distruge tot ceea ce dăunează culturilor agricole. Acestea sunt otrăvuri chimice, care au acţiune neuroparalitică asupra dăunătorilor, pot să le perturbe hormonii-cheie, să le inhibe creşterea sau să acţioneze asupra altor factori vitali. Fireşte, că, împreună cu produsele alimentare, pesticidele ajung şi pe masa noastră. Ce efecte ar putea avea aceste substanţe asupra corpului uman?

Suporterii chimizării agricole ne asigură de faptul că dozele mici de pesticide care ajung în organismul uman împreună cu produsele alimentare nu sunt periculoase pentru sănătate. Totuşi, asemenea argumente nu sunt prea credibile pentru unii experţi independenţi. Aceşti specialişti sunt convinşi că otrăvurile agricole, chiar şi în cantităţi infime, pot cauza probleme serioase organismului nostru, într-o perspectivă mai lungă. Acaricidele, erbicidele, fungicidele şi multe alte tipuri de pesticide pot duce la apariţia alergiilor, infertilităţii sau a diabetului.

Vă prezentăm cele mai răspândite cinci efecte adverse ale pesticidelor:

1. Pesticidele din produsele alimentare pot fi cauza apariţiei alergiilor alimentare. Cercetătorii de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein” din New York au descoperit o legătură între alergiile alimentare şi cantităţile de pesticide depistate în urină. Spre exemplu, persoanele care au o concentraţie ridicată de diclorofenol - un produs al descompunerii erbicidului 2,4-D, sunt cel mai des alergice la lapte, ouă, fructe de mare şi nuci. Se presupune că diclorofenolul reduce microflora benefică din intestine, care la rândul ei afectează imunitatea.

2. Potrivit unui studiu elaborat de experţii Colegiului universitar din Londra, pesticidele ne afectează grav funcţiile cognitive, cum ar fi memoria, viteza de procesare a informaţiei şi capacitatea de analiză. Chiar şi cantităţile de pesticide, care sunt considerate a fi inofensive pentru muncitorii agricoli, le pot cauza deficite cognitive mulţi ani mai târziu.

3. Oamenii de ştiinţă au constatat, de asemenea, că unele pesticide, cum ar fi tolilfluanidul, ar putea spori rezistenţa la insulină a celulelor adipoase din corp. În 2011, a devenit cunoscut faptul că obezitatea şi nivelul sporit de pesticide organoclorurate determină un risc sporit de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.

În plus, unele pesticide agrochimice au acţiuni similare hormonilor sintetici. Este asemănător situaţiei, în care se face uz de ceva contrafăcut în loc de originalul autentic. Pesticidele produc dezordine în sistemul bine organizat al metabolismului, blocând mecanismele naturale de control al nivelului de hormoni. Peste 50 de tipuri de pesticide sunt clasificate drept perturbatori ai fonului hormonal uman. Unele dintre ele sunt cauza sindromului metabolic şi a obezităţii, care sunt strâns legate de dezvoltarea diabetului zaharat şi a afecţiunilor cardiovasculare.


4. Există numeroase studii care confirmă că pesticidele au implicaţii directe în dezvoltarea diferitor tipuri de cancer, inclusiv limfoma, leucemia, sarcoma, cancer de sân, de prostată, de oase, al vezicii urinare, al glandei tiroide, de colon, ficat, plămâni, etc.

5. Pesticidele ne pot lipsi de urmaşi. De exemplu, atrazina, un ucigaş bine-cunoscut al buruienelor, poate penetra straturile de pământ pentru a ajunge în sistemul de asigurare cu apă şi să se acumuleze în apa potabilă. Medicii şi oamenii de ştiinţă leagă nivelul ridicat de atrazină din apa de la robinet, cu creşterea numărului de avorturi spontane şi infertilitatea. Unele pesticide pot determina o scădere a nivelului de testosteron la bărbaţi.

Pesticidele pot fi, de asemenea, cauza naşterii copiilor cu defecte congenitale. Copiii concepuţi în timpul lunilor de primăvară şi vară, atunci când utilizarea pesticidelor este la maxim, sunt cel mai mult supuşi riscului de dezvoltare a malformaţiilor congenitale. Spinarea bifidă, buza de iepure, piciorul strâmb şi sindromul Down apar adesea în timpul perioadelor de utilizare activă a pesticidelor.

Aceasta nu este o listă completă a efectelor secundare ale pesticidelor, care se pot manifesta la om. Dacă doriţi să vă protejaţi de aceste substanţe periculoase, evitaţi consumul produselor modificate genetic, încercaţi să creşteţi propriile culturi agricole sau să le cumpăraţi de la vânzătorii cunoscuţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură