Comisia Europeană propune interzicerea pesticidelor la nivelul UE

Pesticide folosite pe o plantaţie
Pesticide folosite pe o plantaţie (Issouf Sanogo / AFP / Getty Images)

Comisia Europeană şi-a prezentat propunerile de a interzice anumite clase de pesticide care sunt considerate dăunătoare pentru albine, raportează presa internaţională.

Potrivit The Guardian, folosirea a trei neonicotinoide, insecticidele cele mai utilizate la nivel mondial, ar putea fi interzisă pe culturile care înfloresc din întreaga UE începând din iulie.

Dacă statele membre vor vota pe 25 februarie în favoarea propunerilor, atunci utilizarea insecticidelor va fi interzisă pe porumb, seminţe de rapiţă, floarea-soarelui şi alte culturi de pe continent pentru doi ani, susţin ziarele.

Această măsură i-ar putea costa miliarde pe producătorii de insecticide, inclusiv Syngenta şi Bayer, a adăugat ziarul.

BBC News a relatat că purtătorul de cuvânt al Comisiei, Frederic Vincent, a afirmat: "Am solicitat o evaluare ştiinţifică corectă a neonicotinoidelor din partea EFSA. Ei ne-au indicat unele motive de îngrijorare, de fapt rezultatele evaluării au fost îngrijorătoare.

În concluzie, acum le spunem membrilor că avem unele dovezi ştiinţifice care indică unele preocupări cu privire la aceste pesticide şi la efectele pe care le-ar putea avea asupra albinelor".

Potrivit Washington Post, Matthias Wuethrich de la Greenpeace a declarat că interzicerea imidaclopridului, clotianidinului şi thiametoxamului "reprezintă o măsură de protecţie foarte limitată".

"Dispariţia albinelor este doar un simptom al unui sistem agricol eşuat, bazat pe utilizarea intensivă a substanţelor chimice, servind interesului corporaţiilor puternice, cum ar fi Bayer şi Syngenta", a afirmat acesta.

Între timp, Wall Street Journal susţine că un purtător de cuvânt al companiei farmaceutice Bayer a afirmat că "măsurile propuse nu sunt necesare" şi că "neonicotinoidele pot fi folosit eficient şi în condiţii de siguranţă".

Marea Britanie, sprijinită de Germania şi Spania, este de asemenea împotriva interdicţiei, raportează Telegraph şi pregăteşte propriul studiu ştiinţific privind acest subiect.