MADR: 120 tone de grepfrut din Turcia distruse

Echipe mixte ale ANSVSA şi MADR au prelevat şi transmis spre analiză mai multe probe de grepfrut, dintr-un lot de şase transporturi a câte 20 de tone fiecare, acestea indicând depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă „Imazalil”.

Ca urmare a rezultatelor buletinelor de analiză, întregul lot de 120 tone a fost confiscat şi distrus. Nicio cantitate din aceste fructe, provenind din lotul respectiv nu a ajuns pe piaţă, precizează MADR.

Controalele au fost desfăşurate în perioada 26 octombrie – 16 noiembrie de către echipele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în scopul verificării respectării legislaţiei privind consumul de alimente, legume şi fructe proaspete.

„În perioada următoare echipele mixte ale ANSVSA şi MADR vor intensifica verificările la toate transporturile provenind din Turcia, atât la produsele de origine vegetală, cât şi la cele de origine animală, în scopul protejării consumatorilor români dar şi europeni, sub aspectul siguranţei alimentelor”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„Imazalil” este o substanţă activă, cu acţiune fungicidă, utilizată în combaterea bolilor la plante.

"Prezenţa reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia, ridică serioase semne de întrebare asupra controalelor oficiale efectuate de către Autorităţile Competente turce, atât la nivelul producătorilor, cât şi la controlul oficial în vederea exportului în alte state", se precizează în comunicatul MADR.