ANSVSA intensifică verificările pentru legumele şi fructele provenite din Turcia

Epoch Times România
22.11.2012

Conducerea ANSVSA a dispus intensificarea controalelor, la nivel naţional, pentru legumele şi fructele provenite din Turcia, informează reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, controalele vor fi efectuate de către echipe mixte, formate din personal specializat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, de la nivel teritorial şi central împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ca măsură tranzitorie se vor intensifica controalele atât la Posturile de Inspecţie la Frontieră (PIF), la Punctele Desemnate de Intrare (PID), la depozitele de destinaţie, cât şi la distribuitori şi comercianţi pentru aceste produse cu risc, care au intrat printr-un alt PIF sau PID al Uniunii Europene, dar care au ca destinaţie piaţa din România. Inspectorii ANSVSA vor colabora în aceste acţiuni cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale a Vămilor.

Inspectorii responsabili din PIF-uri şi PID-uri, inspectorii de la nivelul DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti, unde există depozite de destinaţie, precum şi inspectorii celorlalte DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti, unde se comercializează aceste produse către consumatorul final, vor efectua controale sistematice la toate importurile de legume şi fructe provenite din, sau cu origine Turcia.

Aceste măsuri vor fi susţinute şi de controale în trafic, care se vor realiza împreună cu reprezentanţi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Probele vor fi prelevate de către inspectori ANSVSA, respectând procedurile legale şi vor fi analizate numai în laboratoare acreditate ISO 17025, prin metode acreditate pentru reziduuri de pesticide.

Cei de la ANSVSA mai spun că, în cazul în care rezultatul buletinelor de analiză se încadrează în limitele admise, se vor relua procedurile de punere pe piaţă, iar în cazul în care buletinele de analiză prezintă depăşiri ale limitelor admise ale reziduurilor de pesticide, va fi anunţat de îndată Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, iar produsele vor fi distruse.

"Având în vedere situaţia recentă, cu transporturile de fructe la care s-au constatat depăşiri ale limitelor pentru reziduurile de pesticide, se impune intensificarea măsurilor de monitorizare şi control a acestora de-a lungul întregului lanţ alimentar. Trebuie să aplicăm toate măsurile pentru a proteja siguranţa alimentară a consumatorilor români şi europeni şi pentru a împiedica pătrunderea unor astfel de produse pe piaţă", a declarat dr. Mihai Ţurcanu, preşedintele ANSVSA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor