Pentagonul vrea uniforme blindate cu fire de mătase şi ADN-ul păianjenului (video)

Dragon Silk, o nouă fibră din mătase de păianjen
Dragon Silk, o nouă fibră din mătase de păianjen (Kraig Biocraft Laboratories)

Armata SUA a încheiat un contract pentru a testa o nouă fibră din mătase de păianjen, numită Dragon Silk, în scopul de a realiza o protecţie corporală flexibilă. Tehnologia se bazează pe modificare genetică, care constă din introducerea unor piese specifice ale ADN-ului păianjenului în ouăle viermilor de mătase.

Contractantul este o companie de biotehnologie cu sediul în Michigan, Kraig Biocraft Laboratories. Compania s-a specializat în producţia de fibre de înaltă performanţă, bazată pe pânze de păianjen, prin intermediul ingineriei genetice.

"Vom oferi diferite consistenţe şi grosimi ale firului, precum şi tehnici de construcţie care vor fi testate cu standardele de randament ale materialului", a declarat responsabilul proiectului, Kraig Jon Rice, potrivit Defense One. "Probele de test vor fi evaluate pentru uniformele blindate ale soldaţilor".

Cu toate că fibra sintetică kevlar este durabilă, Dragon Silk prezintă avantajul unei flexibilităţi de zece ori mai mari. Cu toate acestea, scopul nu este acela de a înlocui kevlar-ul.

Kevlar-ul a fost inventat în 1965 de către compania DuPont (SUA) şi introdus pe piaţă în 1970. Este o fibră sintetică cu proprietăţi mecanice deosebite, fiind de 5 ori mai rezistentă decât oţelul, considerat la o greutate egală. Pentru aceste considerente, kevlar-ul a fost prima fibră polimerică organică adecvată utilizării în compozite avansate, fiind totodată una dintre cele mai importante fibre sintetice dezvoltate până în prezent. Are, de asemenea, o rezistenţă ridicată la căldură şi flăcări. Pentru caracteristicile sale de rezistenţă este utilizat ca fibre de armare pentru construirea de veste anti-glonţ, echipamente pentru sporturi extreme şi pentru componentele utilizate în avioane, bărci şi maşini de curse.

Dragon Silk

Compania Kraig Biocraft a anunţat în 2015 linia de producţie Dragon Silk, bazată pe viermi de mătase modficaţi genetic, cu o fibră mai rezistentă şi mai elastică decât mătasea produsă de viermii de mătase folosită în comerţ şi decât unele sortimente de mătase de păianjen.


Vierme de mătase transgenic
Vierme de mătase transgenic

Tehnologia se bazează pe modificare genetică, care constă din introducerea unor piese specifice de ADN în ouăle viermilor de mătase, pentru a se crea un nou tip de vierme de mătase care poate produce mătase de păianjen. Dragon Silk este considerat un proces rentabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură