Fustiţa scurtă şi discriminarea, invocate ca motive de introducere a uniformei în şcoli

Elevii din învăţământul preşcolar şi preuniversitar de stat şi privat s-ar putea întoarce înapoi în timp, la vremea când băieţii mergeau în costum la şcoală iar fetele în sarafan, mai exact, ar putea fi obligaţi să poarte din nou uniforme, ca în epoca cravatei de pionier.
Protestatar purtând cravata roşie de pionier
Protestatar purtând cravata roşie de pionier (Mihut Savu / Epoch Times)

Iniţiativa legislativă vizând reintroducerea uniformelor a fost depusă de un grup de deputaţi PSD iar proiectul de lege modifică Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, relatează gândul.info.

Motivul invocat de deputaţi este unul niţel bizar. Astfel, iniţiatorii susţin că îşi doresc evitarea situaţiilor "în care fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor", lucru puţin probabil să se întâmple în învăţământul preşcolar. În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, nu se ştie ce le-ar putea împiedica pe fetele de liceu să-şi scurteze fusta uniformei/rochia sau sarafanul, după caz.

Potrivit iniţiativei depuse de deputaţii PSD, modelele uniformelor şi semnele distinctive se stabilesc de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ împreună cu consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor.

Elevilor care provin din familii cu venituri reduse li se pot acorda, la cerere, burse de ajutor social pentru achiziţionarea acestor uniforme, se mai stipulează în proiect.

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că implementare acestei măsuri conduce la prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli, la impunerea "unei anumite discipline, respect şi bun gust", la evitarea ''discriminării dintre elevii săraci şi cei care provin din familii înstărite'', la promovarea egalităţii de şanse şi la "menţinerea decenţei, evitându-se situaţiile în care fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor din clasă sau din şcoală".

Parlamentarii mai susţin că uniformele mai aduc un avantaj, şi anume "aspectul uniform al clasei prin faptul că elevii poartă acelaşi model şi culoare indiferent de sex".

"În ultimii 25 de ani s-au amplificat discrepanţele între cetăţeni, respectiv elevi prin situaţia lor financiară. O parte din cetăţeni, puţini la număr, având o stare materială bună şi foarte bună, care le permite să le ofere condiţii deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci şi foarte săraci", mai afirmă iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul a fost înaintat conducerii Camerei Deputaţilor de deputatul PSD de Argeş Cătălin Marian Rădulescu, fiind semnat de alţi 13 aleşi. Senatul este prima cameră sesizată.

Reamintim că pe vremea comunismului, uniforma era obligatorie în şcoli, pentru ca toţi tinerii "fii" şi "fiicele poporului" să fie la fel. În ciuda încercării de a uniformiza elevii - atât ca vestimentaţie cât şi în idealuri şi gândire - discrepanţele între cei săraci şi înstăriţi (respectiv copiii celor cu funcţii în partidul comunist) erau cât se poate de evidente şi atunci, elevii din familiile cu stare distingându-se clar de restul prin încălţări, geci, paltoane, bijuterii, eşarfe etc.

Cât despre lungimea fustelor, nimeni nu le împiedică pe fete să bage foarfeca în sarafan şi să meargă la şcoală cu fuste scurte, ce-i drept, parcă nu chiar atât de scurte cum se poartă acum la liceu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne