Om de afaceri chinez întemniţat în SUA pentru hăckuirea unor contractori militari americani

Un cetăţean chinez a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare pentru hăckuirea unor contractori americani în sectorul apărării pentru a fura secrete comerciale. Beijingul a negat implicarea în aceste atacuri cibernetice.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
14.07.2016

Su Bin, care a folosit numele Stephen Su sau Stephen Subin, a primit sentinţa de 3 ani şi 10 luni, miercuri, într-un tribunal din Los Angeles pentru hackuirea unor contractori americani. În plus, i s-a ordonat să plătească o amendă de 10.000 de dolari.

Bărbatul de 51 de ani a recunoscut în luna martie că a conspirat cu doi ofiţeri militari nenumiţi din China pentru a obţine planurile avioanelor de luptă F-22 şi F-35 şi a avionului de transport militar C-17 de la Boeing.

Conform documentelor instanţei, cei trei au reuşit să fure date sensibile – prin pătrunderea ilegală în reţelele de calculatoare ale unor contractori majori în sectorul apărării – înainte de a trimite informaţiile în China.

“Subminarea securităţii naţionale”

Între 2008 şi 2014, Su ar fi călătorit în SUA de cel puţin 10 ori. El a recunoscut în instanţă că a trimis emailuri celorlalţi doi complici pentru a le transmite numele companiilor, al persoanelor sau tehnologiile pe care să le atace. După furtul datelor, Su le traducea în engleză înainte să încerce să le vândă.

Su, care a lucrat din Canada la o companie de aviaţie şi aerospaţială cu sediul în China, a fost arestat în iulie 2014. După ce a renunţat la extrădare, el a fost transferat în SUA pentru a fi acuzat oficial.

“De-a lungul anilor, acest acuzat a urmărit să submineze securitatea naţională a Statelor Unite, a căutat informaţii care să ajute un guvern străin şi să furnizeze acelei ţări informaţii noi”, a susţinut într-o declaraţie procurorul Eileen Decker.

“Mulţumire şi respect”

Beijingul a negat în repetate rânduri orice implicare în cazul de hacking. Mass media chineză de stat a lăudat însă operaţiunile lui Su, descriindu-l ca pe un erou.

“Dorim să ne exprimăm mulţumirea şi respectul pentru serviciile aduse ţării noastre”, potrivit unui articol din luna martie publicat de Global Times, un ziar naţionalist ce are legături apropiate cu Partidul Comunist Chinez.

“Pe câmpul de luptă secret şi fără praf de puşcă, China are nevoie de agenţi speciali pentru a obţine secrete din SUA”, a mai susţinut articolul.

Tensiuni sino-americane

Washingtonul şi Beijingul au avut dispute în repetate rânduri din cauza a ceea ce SUA a descris a fi o campanie extinsă de spionaj cibernetic desfăşurată de guvernul chinez împotriva industriei americane.

Un raport al US-China Economic and Security Review Commission a descoperit anul trecut că Beijingul foloseşte tot mai mult spionajul cibernetic şi că acest lucru costă companiile americane zeci de miliarde de dolari sub forma pierderilor din vânzări sau a cheltuielilor pentru repararea pagubelor produse de hacking.

În multe cazuri, susţine raportul, secretele comerciale furate au ajuns în mâinile companiilor deţinute de guvernul chinez.

În 2015, SUA a condamnat cinci ofiţeri militari chinezi pentru spionaj cibernetic.

În anii 1990, cetăţeanul american de origine taiwaneză Wen Ho Lee a fost acuzat de spionaj în favoarea guvernului comunist chinez şi ulterior el a pledat vinovat doar în cazul unei acuzaţii minore. În cele din urmă, preşedintele american Bill Clinton a fost nevoit să îi ceară scuze.

Cetăţeanul american de etnie chineză Chi Mak a fost întemniţat pentru 24 de ani în 2008 pentru că ar fi încercat să introducă în China tehnologie sensibilă pentru construirea submarinelor americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor