Pensiile speciale pentru "aleşi" din nou pe rolul Parlamentului
alte articole
Controversatul proiect de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, trimis spre reexaminare în vară de preşedintele Iohannis, a fost modificat cu raport favorabil în Comisia specială pentru statutul deputaţilor şi senatorilor şi urmează să fie votată în cadrul plenului reunit al celor două camere marţi, relatează Hotnews.
Dacă legea va fi adoptată, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de circa 4600 de lei, iar pentru un mandat va primi circa 1.500 de lei.
În urma modificărilor aduse de membrii comisiei de statut, pentru ca parlamentarii să beneficieze de indemnizaţia pentru limita de vârstă trebuie să fi avut cel puţin un mandat de parlamentar, iar în cazul în care un parlamentar atinge această limită de vârstă în timpul mandatului, va beneficia de pensie după încetarea mandatului. De asemenea, în cazul în care un parlamentar care a atins vârsta de pensionare este reales, plata indemnizaţiei va fi întreruptă, urmând să fie reluată după încetarea mandatului.
Prevederea potrivit căreia nu pot beneficia de pensie specială parlamentarii condamnaţi definitiv pentru corupţie a rămas în vigoare.
Potrivit liberalului Ludovic Orban, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ordinea de zi a conducerii reunite a celor două camere, întrunită pentru a discuta programul pentru dezbaterea proiectului de buget pe anul viitor a fost suplimentată la solicitarea liderului deputaţilor PSD Marian Neacşu, fără a exista dezbateri prealabile pe această temă.
Reamintim că această lege a fost adoptată în luna iunie în Parlament, cu 303 voturi "pentru", 124 "împotrivă" şi 2 abţineri şi a stârnit critici puternice în rândul societăţii civile, cât şi a opoziţiei.
"Pensiile speciale pe care şi le votează astăzi parlamentarii reprezintă o sfidare la adresa milioanelor de cetăţeni aflaţi la limita sărăciei, care abia îşi duc zilele de pe o zi pe alta. Unii parlamentari nu merită astfel de recompense, dacă ne uităm la activitatea lor. 2-3 zile pe săptămână prezenţă la parlament, 3 luni de concediu pe an, vizite în străinătate pe banii cetăţenilor, cazare gratuită, sute de proiecte de legi uitate prin sertare, unele de 10 ani.", acuza, în ziua votării, PMP.