Ponta preferă ofertele chinezilor, spre îngrijorarea Europei
alte articole
România a întins covorul roşu pentru reprezentanţii Partidului Comunist Chinez. Bucureştiul este de luni gazda Summitului de Cooperare China-Europa Centrală şi de Est, un eveniment de proporţii care a stârnit îngrijorare în cadrul Uniunii Europene.
În cadrul Forumului Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est sunt prezenţi reprezentanţi ai sectorului privat, public şi de stat din China, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania şi Macedonia.
Cel mai titrat posibil investitor este China, care va fi reprezentată de premierul Li Keqiang şi armata de investitori care îl urmează. În timp ce premierul Victor Ponta ne vorbeşte despre marile oportunităţi pe care ni le oferă chinezii, presa occidentală a titrat „China intră în Europa prin Est”, „China încearcă divizarea Uniunii Europene prin România”.
Europarlamentarul Cristian Preda îşi exprimă dezaprobarea faţă de eforturile lui Victor Ponta: „Joi, premierul a anunţat că va găzdui o reuniune a ţărilor din Estul Europei care-l va avea drept invitat principal pe premierul Chinei. Mediile diplomatice de la Bruxelles au acuzat faptul că, în acest fel, România face jocurile Chinei, interesată de o divizare a blocului comunitar. Pesediştilor nu le pasă. De altfel, o delegaţie a PSD a vizitat recent China. S-au întors de acolo precum Ceauşescu din Coreea de Nord acum 40 de ani: seduşi”.
La Bruxelles, summitul este privit cu suspiciune şi îngrijorare. Vizita premierului chinez la Bucureşti este văzută ca o strategie de „divide et impera” (desparte şi domină) care vizează Europa, a avertizat un diplomat european, sub protecţia anonimatului, pentru publicaţia Financial Times.
"Această decizie are în mod cert aparenţa unei strategii „divide et impera”, care pare calculată pentru a pune presiune pe Bruxelles într-o perioadă în care sunt în desfăşurare mai multe dispute comerciale", a declarat diplomatul european.
Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională, Iulian Chifu, susţine că summitul este relevant din punct de vedere politic, însă în acelaşi timp reţinerea Bruxelles-ului este de înţeles.
„Cred că e o reuniune relevantă din punct de vedere politic. Trebuie însă s-o privim pe aceasta cu rezervele şi cu oportunităţile pe care le-ar putea deschide. Rezerve, pentru că există evident un semn de întrebare în momentul în care înaintea reuniunii Uniunea Europeană-China, acordurilor bilaterale, se organizează o reuniune care priveşte doar o parte din ţările Uniunii Europene”, a declarat consilierul prezidenţial la RFI.
Uniunea Europeană suspectează China că vrea să intre cu forţa pe piaţa europeană, dar nu în condiţii pe care să le negocieze cu Uniunea, ci utilizând unele acorduri "flexibile" cu statele est-europene, care, afectate de criză, ar putea micşora standardele şi accepta acorduri dezavantajoase pentru UE, care ar putea da ulterior Chinei o poziţie mult mai puternică la viitorul acord de investiţii dintre China şi Bruxelles.
Premierul român îi garantează omologului său, Li Keqiang, că atunci când oferta unei firme chineze va fi mai bună, aceasta va fi aleasă de statul român, şi în prezent, în condiţii de competiţie egale, se pare că firmele din China au ofertă mai bună. Oficial, Guvernul României îşi îndreaptă atenţia către Est.
"În ceea ce priveşte regulile competiţiei din Uniunea Europeană, evident că România şi toate ţările membre trebuie şi le respectă. Astăzi, însă, în condiţii de competiţie egală, europeană, există multe proiecte în care companiile din China au o ofertă mai bună, o ofertă financiară, o ofertă tehnică mai bună şi am garantat primului-ministru şi delegaţiei sale că, atunci când oferta unei companii chineze este mai bună, aceea va fi în mod sigur câştigătoare", a declarat Victor Ponta în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul chinez.
Ba mai mult, Victor Ponta a apreciat că un proiect de succes în România în mod sigur va fi dorit imediat şi de celelalte ţări din zonă.
"Un proiect de succes în România, fie în energie, fie în IT, fie o linie de cale ferată rapidă, va fi imediat dorit şi de celelalte ţări din zonă", a declarat Ponta.
Ce acorduri de colaborare s-au discutat până acum
Cele două state au semnat luni, la Palatul Victoria, 13 acorduri de colaborare în domeniile energiei (nucleară, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societăţii informaţionale şi al culturii, iar premierul chinez a dat asigurări că în perioda următoare vor fi semnate contracte de miliarde de euro.
Conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenţie privind colaborarea, directorul Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare privind realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele companiei China Naţional Electric Engineering un acord ce vizează reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation, potrivit Realitatea.
Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională din China pentru Energie au realizat un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare.
De asemenea, a fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group.
S-a încheiat şi memorandumul de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional în Capitală.
În domeniul cooperării economice, ministrul Economiei, Andrei Gerea, şi ministrul Comerţului din China, Gao Hucheng, au semnat două memorandumuri de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale şi, în acelaşi timp, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic.
De asemenea, cele două ţări au parafat două Protocoale de înţelegere în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA şi AQSIQ, privind exportul de bovine pentru reproducţie în China şi exportul de carne de porc congelată în China. Cei care au semnat documentele au fost Vlad Mănăstireanu, preşedinte ANSVSA, secretar de stat, şi Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România.
China vrea să importe trei milioane de porci, trei milioane de oi şi 500.000 de vite, a căror valoare s-ar ridica undeva la 1 miliard de euro.
Mai mult decât atât, se pare că cele două ţări vor colabora şi pe plan cultural. Este vorba despre un program cultural pentru perioada 2013–2016, un acord de înfiinţare şi funcţionare a Institutului Cultural Român (ICR) de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti.
Pentru 2014 cele două ţări vor să promoveze schimburile de cercetători şi experţi în domenii de interes comun, înfiinţarea de tabere de creaţie ale tinerilor, de reţele de comunicare între cei care reprezintă elitele intelectuale, precum şi organizarea unor festivaluri de filme şi artă.
Cele două părţi au semnat şi un memorandum de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale.
Premierul chinez a subliniat că România este a doua ţară ca mărime din regiune şi o consideră drept un "fanion de colaborare" între China şi Europa Centrală şi de Est şi a îndemnat companiile chineze să investească în ţara noastră, totodată, prin România să activeze şi pe alte pieţe. În opinia premierului chinez, România are o influenţă importantă în spaţiul central şi est-european, precum şi un rol deosebit în ceea ce priveşte relaţiile dintre China şi Europa Centrală şi de Est, precum şi pentru relaţiile China-Uniunea Europeană.
Reinventarea Estului. Cu bani din China?
Cristian Preda vede această expansiune a Chinei în felul următor: „Din 2004 încoace, de la intrarea primelor ţări ex-comuniste în UE, europenii au căutat să facă definitiv uitată separaţia Est-Vest. Acesta a fost, de pildă, principalul mesaj politic atunci când Jerzy Buzek a fost ales preşedinte al Parlamentului European în 2009. De doi ani, foştii comunişti reinventează Estul. Cu ajutorul Chinei şi al promisiunilor de investiţii fabuloase.
Într-o perioadă în care prezenţa economică din China e serios pusă sub semnul întrebării în Africa, Ponta jubilează pentru că e gazda unui forum care nu va aduce decât un plus de confuzie pe harta politică europeană”.