China: Vindeau "specialităţi din carne de berbec", dar era carne de şoareci şi vulpi

(photos.com)
Mioara Stoica
06.05.2013

În China carnea de şoareci este vândută ca şi cum ar fi carne de berbec. Poliţia a arestat 63 de traficanţi din Shanghai acuzaţi de a fi cumpărat "carne de vulpi, nurci, şoareci şi alte animale, care nu a fost supusă controalelor". În conformitate cu reconstituirile Ministerului Securităţii Publice, relatează Agichina24.it, carnea venea tratată cu gelatină, azotat şi alte substanţe, şi apoi era vândută cu menţiunea carne de berbec, ce este utilizată foarte frecvent în dieta chineză. Carnea era depozitată în aceeaşi zonă din Shanghai şi în aproprierea provinciei Jiangsu. Traficul ar fi dus la un câştig, potrivit calculelor ministerului, de aproximativ 1,6 milioane de dolari.

Vestea despre arestarea traficanţilor de şoareci a provocat o reacţie a utilizatorilor de Internet. "De câţi şoareci este nevoie pentru a face o oaie?", se întreabă în mod ironic unul dintre ei pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter.

Zona din jurul Shanghaiului a fost lovită recent de un alt scandal: luna trecută, mii de carcase de porci au fost găsite în râul Huangpu, care intersectează metropola chineză. În conformitate cu mărturiile localnicilor, faptul că plutesc porci morţi de-a lungul râului Huangpu este destul de normal, numai că numărul a fost deosebit de mare cu această ocazie. Printre ipotezele care au fost vehiculate la acel moment era aceea a posibilitaăţii răspândirii unei epidemii la o fermă din apropierea râului.

Problema securităţii alimentare, care afectează China de ani de zile, a fost tratată recent în timpul unei întâlniri care a avut loc în ultimele zile, la care au participat şapte membri ai Comitetului permanent al Biroului Politic, conducerea de top a puterii chineze. Oficialii Ministerului Securităţii Publice au vorbit, de asemenea, despre alte cazuri de vânzări de carne alterată.

Printre cauzele citate sunt: cele ale traficanţilor care injectează apă în carcasele de porci pentru a creşte greutatea lor şi a vinde carnea la preţuri mai mari, sau cele de vânzare „pe sub masă” a cărnii care provine de la porci şi raţe moarte din cauza unor boli.

În unele cazuri, frauda alimentară a condus la decese, aşa cum s-a întâmplat recent unui om din provincia din Shaanxi, otrăvit de carnea de oaie ce fusese tratată puternic cu pesticide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor