Acţiune fără precedent în SUA: o firmă din China a cumpărat Smithfield Foods. Cum afectează românii

Cel mai mare producător chinez de carne de porc, Shuanghui Internaţional Holdings Ltd., va prelua compania americană Smithfield Foods, care are filială şi în România.
Carne de vaca si de porc, in galantarele din supermarketuri (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
09.09.2013

Cel mai mare producător chinez de carne de porc, Shuanghui Internaţional Holdings Ltd., va prelua compania americană Smithfield Foods, care are filială şi în România, relatează luni mass-media internaţională.Potrivit Reuters, tranzacţia încheiată se ridică la suma de 4,72 miliarde dolari. Conform înţelegerii dintre părţi, acţionarii Smithfield Foods vor primi 34 de dolari pentru o acţiune, în condiţiile în care o acţiune se tranzacţiona cu 25,97 dolari în şedinţa de marţi seara.

Consiliile de Administraţie ale celor două companii au aprobat în unanimitate tranzacţia, dar acesta trebuie aprobată şi de acţionarii Smithfield.

De asemenea, şi Comisia pentru investiţii străine în SUA trebuie să verifice înţelegerea, deoarece aceasta este cea mai mare preluare înregistrată de chinezi în Statele Unite.

Smithfield Foods are deschise companii în numeroase ţări, iar în anul 2004, a achiziţionat şi fostul combinat Comtim din Timişoara.

Suma vânzărilor companiei a crescut în ţară noastră cu 3% în perioada mai 2012 - ianuarie 2013, atingînd 190,5 milioane dolari, faţă de 184,3 milioane de dolari în perioada similară a anului 2012.

Profitul pe care îl are filiala din România în perioada de nouă luni încheiată în ianuarie s-a situat la 38 milioane de dolari, faţă de 2,7 milioane de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform raportului financiar al grupului american Smithfield.

Tranzacţia este importantă pentru români

În ultimii ani, scandalurile alimentare iau amploare în China şi asta se referă atât la numărul cazurilor constatate, cât şi la proporţiile acestora care depăşesc substanţial capacităţile unor mici producţii sau atelierelor clandestine. Unităţi producătoare de mărfuri de proastă calitate şi periculoase există de mulţi ani deja şi dispun de o reţea extinsă în întreaga ţară şi în numeroase alte ţări.

O companie chineză care a devenit centrul unui scandal de proporţii este "Tunzhentan", una dintre cele mai experimentate companii chineze în domeniul producerii şi comercializării preparatelor de medicină tradiţională chineză. Produsele acesteia, care conţineau cantităţi sporite de mercur, au fost scoase din vânzare în Hong Kong, dar în China ele continuă să fie comercializate.

Chiar şi cele mai populare preparate ale medicinei tradiţionale chineze conţin cantităţi crescute de cinabru, deoarece ”în China nu există un sistem riguros de control”, a precizat Doctorul Jin Fusheng din Washington într-un interviu acordat postului de radio "Free Asia".

Laptele pentru bebeluşi produs de gigantul Sanlu, este unul dintre imensele scandaluri care au zguduit produsele "made in China" din ultimii ani. Sanlu turna sistematic melamină în lapte, pentru a-i ridica nivelul aparent de proteine la analize - după ce în prealabil îndoia laptele cu apă. Această practică a îmbolnăvit un număr estimat la 3 sute de mii de bebeluşi, majoritatea cu probleme de rinichi.

Un subiect mediatizat în Occident este cel al jucăriilor otrăvitoare. Epoch Times a relatat în anul 2008 despre testele efectuate de ziarul Toronto Star din Canada care au arătat că mii de jucării fabricate în China conţin niveluri nepermise de plumb. Răspunsul Ministerului Sănătăţii canadian la această anchetă a fost retragerea jucăriilor de pe rafturi. Ziarul canadian a găsit plumb în 25% dintre jucăriile testate. Unul dintre produse era o suzetă numită "My Baby" care conţinea de 10 ori mai mult plumb decât nivelul admisibil. Alte produse au fost depistate, de asemenea, cu conţinut mare de plumb, ca de ex. bijuterii, crose de hockey a căror vopsea era plină de plumb, jucării de pluş etc.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a făcut verificări şi a constatat că multe din magazinele din România care vând jucării comercializează păpuşi otrăvitoare, importate din China. În urma verificărilor, reprezentanţii ANPC au observat că păpuşile importate din China conţin plumb şi alte metale grele, care sunt extrem de periculoase pentru sănătate. De asemenea, aceştia au depistat substanţe chimice extrem de periculoase în soluţiile pentru baloane de săpun.

Este de menţionat că pe râul Huangpu din Shanghai au plutit în primăvară peste 13.000 de porci morţi, acesta fiind un lucru des observat pe râuri din China. Autorităţile nu au justificat acest fenomen în niciun fel, susţinând că nu a fost depistată nicio boală infecţioasă. Conform guvernului, miile de porci morţi care au fost văzuţi plutind pe râul Huangpu nu reprezintă nimic anormal, numărul lor înscriindu-se în rata normală de deces pentru porci.

Regimul chinez este renumit pentru ascunderea adevărului despre epidemii. Oamenii încă îşi mai amintesc că, atunci când se răspândea SARS, Zhang Wenkang, pe atunci ministrul Sănătăţii Publice din China, a asigurat lumea că munca şi călătoriile în China se pot desfăşura în condiţii de siguranţă. S-a dovedit că minciuna dlui Wankang era cât pe ce să producă o catastrofă umanitară în Toronto, Canada, unde zeci de oameni s-au îmbolnăvit de SARS-ul contractat în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor