Autorităţile din Shanghai insistă că apa este sigură, în ciuda miilor de porci plutitori

Sătenii adună porci morţi în Jiaxing, provincia Zhejiang, la 13 martie 2013. Oamenii care locuiesc în aval în Shanghai sunt îngrijoraţi de faptul că toţi porcii morţi din râul lor au contaminat apa potabilă. Însă oficialii comunişti susţin că apa şi păstrează calitatea.
Sătenii adună porci morţi în Jiaxing, provincia Zhejiang, la 13 martie 2013. Oamenii care locuiesc în aval în Shanghai sunt îngrijoraţi de faptul că toţi porcii morţi din râul lor au contaminat apa potabilă. Însă oficialii comunişti susţin că apa şi păstrează calitatea. (AFP / Getty Images)

Până în prezent, în ultimile două săptămâni, aproape 13.000 de cadavre de porci au fost scoase din canalul navigabil care furnizează apă potabilă pentru cei 23 de milioane de locuitori din Shanghai.

În ciuda tuturor evidenţelor, oficialii comunişti au declarat că apa din râul Huangpu este potabilă bazându-se doar pe nouă din 136 indici de testare, chiar dacă mii de porci morţi au fost aruncaţi în râu.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii Publice al Chinei a anunţat 136 de indici utilizaţi pentru a testa calitatea apei la robinet, similari cu standardul de testare din Uniunea Europeană, conform dr. Wang Weiluo, un expert în mediu care trăieşte în prezent în Germania.

"Dar autorităţile din Shanghai au testat doar nouă din cei 136 de indici", a declarat Wang pentru Sound of Hope Radio Network (SOH). "Nu poţi afirma că apa a trecut de inspecţie, deoarece cei mai mulţi parametrii n-au fost testaţi".

Wang a remarcat faptul că metodologia utilizată de autorităţi este îndoielnică. "Ei au neglijat să testeze unii dintre indicii despre care se ştia că există probleme", a declarat acesta. "Există, de asemenea, unii indici, care nu vor fi afectaţi de porcii morţi înainte ca aceştia să înceapă să putrezească, inclusiv duritatea şi claritatea apei".

Mii de cadavre de porci au fost găsite în alte râuri din China, inclusiv râul Wei din oraşul Xianyang, din provincia nord-vestică a Shaanxi, râul Kunnan din oraşul Hesan, din provincia de sud Guangdong şi râul Wulong din oraşul Yichang, în provincia de vest Hubei.

Porcii din râul Huangpu au provocat o îngrijorare profundă în rândul locuitorilor din Shanghai şi a blogerilor. Un student din cadrul Universităţii Jiaotong a scris pe blog un mesaj prin care le cere autorităţilor să facă publice datele de testare privind calitatea apei. Mesajul său a fost transmis de către aproape 20.000 de blogeri în doar 10 de ore, a raportat Radio Free Asia (RFA).

"Dacă nicio victimă nu are voie să organizeze un protest; dacă nu rămâne nicio libertate de exprimare sau niciun drept fundamental al omului; şi dacă întreprinderile care poluează şi oficiali guvernamentali continuă să se înţeleagă între ei, atunci folosirea pe scară largă a apei contaminate nu se va schimba": blogger.

Un bloger numit Pan Ting din Shanghai a pus, de asemenea, sub semnul întrebării autorităţile responsabile de apă în microblogul ei şi a invitat locuitorii din Shanghai să i se alăture pentru o plimbare pe 23 martie pentru a "comemora râul-mamă din Shanghai". Cu toate acestea autorităţile i-au şters mesajele şi au blocat folosirea microblog-ului şi telefonului ei, conform unui articol RFA.

Disidentul şi scriitorul Zheng Yi, aflat în exil, urmăreşte de ani de zile problemele de mediu din China şi a declarat pentru SOH că problema contaminării apei este sistemică şi inerentă regimului chinez.

"Dacă nicio victimă nu are voie să organizeze un protest; dacă nu rămâne nicio libertate de exprimare sau niciun drept fundamental al omului; şi dacă întreprinderile care poluează şi oficiali guvernamentali continuă să se înţeleagă între ei, atunci folosirea pe scară largă a apei contaminate nu se va schimba", a declarat acesta.

"China nu are un singur râu nepoluat. Multe râuri sunt puternic contaminate", a adăugat acesta. "Cu mii de porci morţi care plutesc pe râu, desigur că apa este poluată. Nu există niciun dubiu asupra acestui lucru".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe