Pe fondul economiei în declin, Kremlinul anunţă îmbunătăţirea forţelor strategice nucleare

Forţele strategice nucleare terestre ale Rusiei vor trece printr-o modernizare completă, anunţă vice-premierul rus Dmitri Rogozin, în timp ce economia rusă se prăbuşeşte pe fondul corupţiei de la Moscova şi a sancţiunilor occidentale.
Fostul reprezentant rus la NATO, Dimitri Rogozin. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
P. P.
23.09.2014

Forţele strategice nucleare terestre ale Rusiei vor trece printr-o modernizare completă, anunţă vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în timp ce economia rusă se prăbuşeşte pe fondul corupţiei de la Moscova şi a sancţiunilor occidentale.

Tot arsenalul nuclear al Rusiei – cel mai mare din lume – va fi modernizat până în 2020 ca parte dintr-o campanie de reînarmare masivă, a declarat Rogozin, potrivit Ria Novosti.

Programul actual de reînarmare al Moscovei, în care se vor investi 700 de miliarde de dolari până în 2020, menţionează că armata ar trebui să înlocuiască 30% din totalul arsenalului său cu armament de ultimă oră până în 2015, şi 70% până în 2020.

Pe fondul izolării politicii Rusiei, a ieşirilor masive de capital, a administraţiei economice deficiente şi corupte şi a deciziei băncii centrale ruse, care a refuzat să reglementeze moneda, rubla a atins cea mai mică cotă din ultimii doi ani accentuând problemele economice ale Rusiei şi îngrijorările investitorilor ruşi şi internaţionali.

De asemenea, problemele economiei ruse sunt accentuate şi de preţul în scădere al petrolului – profitul obţinut din taxele aplicate industriei petroliere reprezintă peste 40% din totalul bugetului rus. Astfel, pentru fiecare dolar în minus la preţul petrolului, Rusia pierde 2,8 miliarde de dolari din încasările la bugetul de stat. Iar preţul petrolului a scăzut cu aproximativ 20 de dolari de la începutul anului.

Totuşi, odată cu noua strategie militară a Rusiei, care descrie NATO ca pe un inamic, Kremlinul alege să ignore problemele interne severe şi să intensifice înarmarea militară.

”Formarea unei baze tehnice pentru forţele nucleare strategice avansează la o rată mai rapidă”, a declarat Rogozin.

În aceste condiţii, înarmarea armatei ruse inclusiv a forţelor strategice nucleare este considerată o măsură extremă şi nesustenabilă, care va grăbi colapsul economiei ruse. Fostul premierul rus Mihail Kasyonov a apreciat înainte de anunţul premierului Rogozin că economia rusă ar putea suferi un colaps până la finele anului 2014.

”La sfârşitul anului curent, consecinţele vor fi deja vizibile în economia rusă, care va suferi mai târziu un colaps. Sancţiunile occidentale servesc la grăbirea adâncirii crizei economice din Federaţia Rusă. Pe parcursul următorilor 1,5 - 2 ani soarta statului rus va fi decisă”, a declarat fostul premier rus Mihail Kasyanov.

Măsurile Moscovei sunt anunţate pe fondul agresiunii ruse din Ucraina, care a atras sancţiunile occidentale şi izolarea politică a Moscovei ducând la amplificarea tensiunilor dintre Occident şi Rusia.

Considerat drept extremist de mulţi analişti politici din Rusia, Rogozin a mai declarat că unele reforme militare nu vor fi făcute publice deoarece vor fi păstrate ”ca un secret pentru inamic în cele mai critice momente” – ceea ce sugerează că Moscova plănuieşte să intervină militar în situaţii neaşteptate, aşa cum a procedat la invazia în peninsula ucraineană Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor