Băncile ruse încep să se scufunde sub loviturile sancţiunilor

(photos.com)

Şeful celui mai mare creditor din Rusia, Sberbank, a declarat vineri că banca depune o muncă ”colosală” pentru a se reorienta către sursele de finanţare domestice, în timp ce sancţiunile Occidentale impuse Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea şi sprijinirea forţelor separatiste din estul Ucrainei încep să lovească sectorul bancar al Rusiei.

Alţi bancheri de vârf ruşi prezenţi la forumul de investiţii din apropierea Mării Negre au avertizat că banii Asiei nu vor putea înlocui pierderea pieţelor de capital european şi american.

”Bineînţeles că sancţiunile au avut un impact asupra condiţiilor de business. În sectorul financiar şi bancar, le simţim din plin. Practic toate pieţele externe sunt închise acum, iar acum efectuăm o cantitate colosală de muncă pentru a ne reorienta către surse interne de finanţare”, a declarat preşedintele Sberbank, German Gref.

Băncile ruse au nevoie să refinanţeze aproximativ 57 de miliarde de dolari din datoria externă din acest an şi din următorul, potrivit estimărilor agenţiei Standard and Poor's.

Banca de stat Sberbank a fost sancţionată de Statele Unite la începutul acestei luni şi a primit interdicţia de a achiziţiona sau vinde noi obligaţiuni sau alte instrumente financiare cu o maturitate de peste 30 de zile, în Europa.

Toate băncile ruse majore controlate de stat, inclusiv VTB, Banca Moscovei, Gazprombank, Banca Agricolă Rusă şi banca de dezvoltare VEB se confruntă cu restricţii similare.

Băncile ruse listate public au strâns 50% din necesarul de capital al anului trecut, 15,8 miliarde de euro (21 de miliarde de dolari), din Uniunea Europeană. Standard and Poor's a anunţat că peste 50% din activele sectorului bancar al Rusiei sunt afectate direct de sancţiuni.

Şeful VTB, a doua bancă din Rusia ca mărime, a criticat vineri ideea că finanţarea din Asia ar putea înlocui rapid capitalul din Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Rundele succesive de sancţiuni impuse de UE şi de Statele Unite asupra Moscovei, în martie, iulie şi septembrie, nu au consecinţe dramatice pe termen scurt asupra companiilor ruse deţinute de stat, dar analiştii şi experţii avertizează că dacă măsurile vor fi menţinute, sistemul financiar rus va deveni mai vulnerabil iar ratingurile creditelor vor fi ameninţate.

Sancţiunile ar putea mări vulnerabilitatea băncilor ruse mai mici la şocuri de finanţare, în timp creşte dependenţa băncilor mai mari de sprijinul Băncii Centrale, a comunicat Standard and Poor's.

”Faptul că băncile ruse au o creştere şi dependenţă durabilă de finanţarea Băncii Centrale arată că acestea sunt incapabile să menţină un model de business auto-finanţat”, a notat agenţia de rating.

Dependenţa de Banca Centrală pentru finanţare arată o inabilitate de a atrage fonduri din alte părţi. O bază de finanţare mai îngustă face sistemul bancar rus să fie instabil şi dependent de capacitatea financiară a statului rus, care se chinuie să evite recesiunea pe fondul preţurilor în scădere ale petrolului şi a sancţiunilor Occidentale.

Banca Centrală finanţează acum 10% din totalul datoriilor băncilor din Rusia, potrivit Standard and Poor's, cu numai 3% mai puţin decât în mijlocul crizei de lichidităţi în 2009, în timpul crizei economice globale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe