PDL desfide PNL-ul să semneze moţiunea de cenzură contra Guvernului Ponta III
alte articole
Partidul Democrat Liberal (PDL), a iniţiat o moţiune de cenzură împotriva guvernul Ponta III. Conform deputatului PDL Andreea Paul, democrat-liberalii mai au nevoie, pentru a înainta moţiunea în Parlament, de 54 de semnături, pe care le aşteaptă de la PNL.
Andreea Paul îi desfide pe liberalii lui Antonescu să semneze moţiunea, care însumează până în prezent 90 de semnături (PDL, PPDD şi neafiliaţi), afirmând că cine nu este cu PDL-ul, nu este în opoziţie, de fapt:
"PDL a iniţiat moţiunea de cenzură "Guvernul Ponta 3—România fără viitor". Cine nu face moţiune de cenzură la o angajare de răspundere a Guvernului nu este în opoziţie, cine nu participă la consensul politic al opoziţiei este cu un picior la putere" acuză deputata PDL.
Andreea Paul a dat PNL-ului "un ultimatum" de 48 de ore pentru a "decide unde se află": în opoziţie, alături de semnatarii moţiunii PDL, sau alături de putere, alături de cei ce nu se raliază PDL. Dacă liberalii nu semnează moţiunea de cenzură, atunci aceştia "confirmă că sunt la putere, prin intermediul funcţiilor în structurile statului din teritoriu, că rămân la putere pentru a fi apăraţi de justiţie" afirmă Andreea Paul.
Deputata democrat-liberală a "dezvăluit" că PDL a avut discuţii cu toate partidele din opoziţie pe tema moţiunii de cenzură şi a strâns semnături de la PPDD şi neafiliaţi. Liberalii lui Antonescu au refuzat însă să se ralieze iniţiativei PDL. Deputata PDL afirmă că speră totuşi ca textul moţiunii pe care democrat-liberalii au pus-o la dispoziţia PNL, să-i convingă pe aceştia să se alăture demersului partidului său.
Reamintim că, de când a intrat în opoziţie, Antonescu nu s-a arătat foarte dispus să se ralieze moţiunilor de cenzură PDL. Afirmând că „moţiunea de cenzură e o armă importantă, principala armă a unui partid de opoziţie", liderul PNL a declarat că partidul său, "singurul partid politic din opoziţie care are acces la această armă", nu va semna "cioturi de moţiune PDL" ci se va folosi cu înţelepciune de arma numită moţiune de cenzură, apelând la ea doar în condiţii pe care le va decide PNL-ul şi pe teme care merită aşa ceva.
Marţi, după ce Ponta a prezentat în Parlament programul noului său guvern, Antonescu a afirmat că a asistat la "un simulacru", "o glumă" şi i se pare pur şi simplu neserios să pomenească măcar de o moţiune de cenzură în acest context.
Pe seară, după ce subiectul a fost discutat în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, Antonescu şi-a nuanţat poziţia şi a declarat că formaţiunea pe care o conduce cere guvernului Ponta 3 să adopte până la data de 1 mai măsurile referitoare la scăderea CAS cu 5%, precum şi neimpozitarea profitului reinvestit. Dacă măsurile cerute de PNL nu vor fi puse în operă până de 1 mai, atunci PNL va depune o moţiune de cenzură.
În consecinţă, este posibil ca PNL-ul să-şi păstreze semnăturile nu pentru a face în ciuda PDL-ului sau pentru a apăra guvernul Ponta în vreun fel, ci pentru a-şi depune propria moţiune de cenzură, ca să sancţioneze PSD-ul pentru neîndeplinirea promisiunilor electorale făcute de USL în 2012. În plus, luna mai este mai bună decât martie pentru depus o moţiune de cenzură, căci este luna când au loc alegerile pentru Parlamentul European.