Noul patron al Pro TV, deţinătorul unei reţele europene de "cosmetizare" a regimului comunist chinez
Magnatul Petr Kellner, noul patron al postului de televiziune Pro TV, deţine printre altele puternicul Home Credit B.V., care ar fi nu doar o instituţie financiară internaţională nebancară, ci şi un soi de paravan pentru maşinăria de propagandă comunistă a Chinei. Informaţia este dezvăluită de Martin Fendrich în publicaţia Aktualne citat de Universul.
Potrivit lui Fendrich, magnatul a achiziţionat imperiul media Central European Media Enterprises (CME), care deţine, în afară de PRO TV, alte televiziuni din estul şi centrul Europei. „Pasiunea” lui Kellner pentru televiziunile din ţările fost comuniste şi nu numai are, se pare, o explicaţie.
Martin Fendrich afirmă că oameni de afaceri influenţi precum Kellner se află într-o schemă care are ca scop modelarea, prin intermediul produselor media deţinute de magnat, unei imagini favorabile a Beijingului în ochii publicului.
Într-o investigaţie recentă, Aktualne a dezvăluit o reţea de influenţă în centrul căreia se află o agenţie de PR – C&B Reputation Management, finanţată chiar de Petr Kellner prin Home Credit şi care avea drept scop manipularea opiniei publice din Cehia în favoarea Chinei.
În plus, C&B Reputation Management a înfiinţat şi un institut dedicat Chinei – SINOPSIS prin care a creat o vastă reţea de jurnalişti, experţi şi politicieni ce serveau intereselor Beijingului, mulţi dintre aceştia fără măcar să îşi fi dat seama de acest lucru, după cum reiese din cercetări.
Potrivit Aktualne, SINOPSIS are ca misiune şi monitorizarea în Cehia a oricărei forme de critică la adresa puterii comuniste din China, acţionând practic ca unitate de spionaj. Şi toate astea în vreme ce serviciile cehe de contrainformaţii (BIS) sunt îngrijorate, considerând expansiunea Chinei în Cehia drept una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale.
„Fără nicio exagerare, se poate spune: PFF (PFF Group, mega-fondul de investiţii deţinut de Kellner – n.r.) şi Home Credit s-au transformat în cârmacii politicii externe cehe. De la apărarea drepturilor omului sub conducerea lui Václav Havel încoace şi critica regimului totalitar, am devenit tăcuţi, liniştiţi şi, cu ajutorul lui Milos Zeman, ne-am îndreptat spre o «diplomaţie economică»”, subliniază Fendrich.
Articolul complet aici.