Peste jumătate dintre băncile chineze cad testul de stres al Băncii Chinei
Problemele unor bănci mici şi mijlocii chineze par să se agraveze în ultima perioadă.
Recent, regimul comunist chinez a salvat sau naţionalizat o serie de bănci printre care Banca Baoshang, Banca Jinzhou, Banca Heng Feng, iar situaţia a fost agravată de două valuri de retrageri masive de la Banca Henan Yichuan, la începutul lunii, şi, mai recent, la Banca Yingkou Coastal, potrivit Zerohedge.com.
Motivul pentru care atât de multe bănci (deocamdată) mai mici din China s-au aflat în situaţia fie că trebuie salvate, fie lovite de retrageri bancare, este că într-o perioadă în care ratele interbancare şi de pe pieţele repo ale Chinei au crescut pe fondul preocupărilor din ce în ce mai mari de contrapartidă, băncile au fost nevoite să se bazeze aproape în întregime pe depozite pentru a se finanţa, lucru care le forţează să îşi majoreze ratele de depozit pentru a atrage clienţi şi a menţine nivelul de finanţare stabil.
Între timp, reducerile dobânzilor cheie din august pentru stimularea creşterii unei economii încetinite nu au făcut altceva decât să crească presiunile marjei de dobândă a băncilor.
Cu alte cuvinte, cu un venit mai mic din împrumuturi şi fără o serie completă de opţiuni de finanţare disponibile, ratele dobânzilor pe care le pot oferi numeroasele bănci mici din China pentru a atrage depozite le-ar putea submina stabilitatea.
Ironia este că, pentru a-şi păstra baza de depozit necesară, băncile mici trebuie să crească rate de depozit chiar mai mult pentru a ieşi în evidenţă, procesul fiind unul care le asigură autodistrugerea.
Dai Zhifeng, analist bancar la Zhongtai Securities, a declarat pentru Reuters că dificultăţile de finanţare riscă să denatureze comportamentul băncilor mici, ceea ce face ca eşecul să fie şi mai probabil: „În lipsa competitivităţii de bază, unele dintre ele s-au îndreptat către operaţiuni cu risc ridicat”, adăugând că la unele instituţii a început să apară o criză de lichiditate.
Pentru o naţiune cu un sistem financiar în valoare de 40 de trilioane de dolari, cu mult peste 4.000 de bănci mici de stat medii şi mari, important este că cele mai mari 4 bănci din lume sunt acum chineze:
ICBC: 4 trilioane USD;
China Construction: 3,4 trilioane USD;
Agri Bank of China: 3,3 trilioane de dolari;
Banca Chinei: 3,1 trilioane USD.
întrebarea cât de multe bănci vor eşua în viitorul apropiat, este relevantă nu numai pentru China în special, ci pentru întreaga lume.
Răspunsul îl oferă banca centrală a Chinei, care a declarat luni că sectorul bancar din China „prezintă semne de tensionare”, peste 13% dintre cei 4.379 de creditori fiind consideraţi acum „risc ridicat” de către banca centrală.
Cu alte cuvinte, în afară de cele cinci bănci enumerate la începutul articolului, care au suferit retrageri bancare şi / sau au fost salvate sau naţionalizate, au fost adăugate şi alte 500 care urmează să aibă aceeaşi soartă.
După cum raportează Bloomberg, în Raportul de stabilitate financiară din China al PBOC din 2019, categoria cu risc ridicat conţine 586 de bănci şi firme de finanţare, majoritatea fiind instituţii rurale mai mici. Raportul a menţionat, de asemenea, în mod ironic, că o bancă a obţinut un grad „D” anul acesta, ceea ce înseamnă că a falimentat, a fost preluată sau şi-a pierdut licenţa. Raportul nu numeşte băncile, din motive evidente.
Iată de ce următoarea criză financiară globală va începe, probabil, într-o provincie chineză, acestea fiind cunoscute pentru centralele pe cărbune care poluează masiv, oraşele fantomă şi pentru datele PIB aduse din pix; în timp ce băncile străine şi private sunt considerate relativ sigure, peste o treime dintre creditorii din mediul rural au fost consideraţi „cu risc ridicat” sau aproape de eşec.
În plus, unele instituţii financiare de dimensiuni medii şi mici au primit aprecieri slabe din cauza încetinirii economiei, creditorii mici fiind mai sensibili la evoluţia economiei.
Ce a făcut PBOC-ul cu această listă a damnaţilor? După cum raportează Bloomberg, banca centrală a notificat fiecare bancă de ratingul primit şi a solicitat unora creşterea capitalului, reducerea creditelor neperformante, limitarea dividendelor şi chiar modificarea administrării.
Pe scurt, trilioane de USD în active ale băncilor chineze (neperformante) sunt pe cale să dispară misterios din balanţele contabile, în timp ce sute de bănci locale se vor chinui să injecteze lichidităţi în bilanţ.
PBOC a subliniat, de asemenea, că a testat la stres 30 de bănci mijlocii şi mari în prima jumătate a anului 2019. În scenariul de bază, presupunând că creşterea PIB a scăzut la 5,3% - sau cu mult peste cifra reală a PIB-ului Chinei - nouă din 30 de bănci majore au eşuat şi au avut raportul de adecvare al capitalului scăzut la 13,47% de la 14,43%. În cel mai rău caz, pentru o creştere a PIB-ului de 4,15% sau cu mai puţin de 2% sub cea mai recentă variantă oficială a PIB-ului, mai mult de jumătate din băncile din China sau 17 din cele 30 de bănci majore nu au trecut testul.
La scara întregului sistem financiar chinez de aproximativ 40 trilioane de dolari, acest lucru sugerează că acum China are o problemă destul de insurmontabilă în valoare de 20 de trilioane de dolari.
În mod separat, un test de stres al lichidităţii efectuat la 1.171 de bănci, reprezentând aproape trei sferturi din sectorul bancar din China pe active, a arătat că 90 au eşuat în cazul de bază şi 159 în cel mai rău caz.
Potrivit băncii centrale, au fost înregistrat progrese în ceea ce priveşte riscurile financiare în ultimul an, dar PBOC a avertizat că unele potenţiale ameninţări necesită mai mult timp pentru eliminare.
Riscurile financiare pot „apărea cu uşurinţă” şi mai des pe măsură ce economia se răceşte şi riscul de încetinire a creşterii globale creşte, a spus PBOC, oferind în mod clar un indiciu foarte subtil pentru ceea ce urmează.
Faţă de această situaţie complexă, banca centrală a menţionat că ar trebui „să rămână cu capul pe umeri” pentru a păstra un echilibru între creşterea economică şi controlul riscurilor.
Afirmaţiile presupun de asemenea că PBOC este acum blocată - pe de o parte nu poate reduce ratele mai mult, deoarece va împinge şi mai multe bănci mici în insolvenţă, pe de altă parte, nu poate majora ratele căci ar încetini întreaga economie.
Anul viitor este ultimul dintr-o campanie de trei ani în care factorii de decizie încearcă să conţină riscuri financiare.
PBOC a declarat că va „regla” politicile sale pentru a se potrivi situaţiei economice, asigurându-se că nu sunt prea strânse sau prea libere, potrivit Bloomberg.
Direcţia generală privind riscurile financiare va fi neschimbată, cu alte cuvinte, în ciuda semnelor clare că lucrurile stau rău şi se înrăutăţesc în fiecare zi - da, au fost două valuri de retragere bancară masivă în ultimele două săptămâni - după ani, dacă nu decenii în care piaţa centralizată a Chinei nu a avut o criză bancară - PBOC va face ceea ce China a făcut atât de bine în ultimul deceniu, când a abordat riscurile fără precedent asociate unei rate datorii / PIB de 320% şi a unui sistem financiar de 40 de trilioane USD.