Paşapoartele biometrice au "trecut" de comisiile din Camera Deputaţilor

Deputaţii din comisiile de apărare, politică externă şi drepturile omului au finalizat, marţi, discuţiile pe marginea Ordonanţei de urgenţă privind modificarea legii 248/2005 referitoare la libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate, în cadrul căreia au fost adoptate o serie de amendamente care reglementează problema mult discutată a paşapoartelor biometrice.
Pentru cei care, din motive de conştiinţă, refuză paşaportul electronic (biometric), deputaţii au căzut de acord ca aceştia să primească un paşaport simplu, temporar, al cărui termen de valabilitate a fost stabilit la 12 luni.
De asemenea, paşapoartele simple temporare pot fi reînnoite ori de câte ori cetăţeanul doreşte.
Potrivit preşedintelui Comisiei de Apărare, democrat-liberalul Costică Canacheu, în ordonanţă termenul de valabilitate al paşaportului temporar era de 6 luni.
"De reţinut că, prin tratatele pe care statul nostru le-a semnat prin aderarea la Uniunea Europeană, prin tratatele internaţionale la care suntem parte, în UE vom circula cu cartea de identitate care şi ea va fi electronică, începând din 2011. În UE nu vom avea nevoie de paşaport, în afara UE vom circula cu paşapoartele electronice sau cu cel simplu temporar. Cetăţenii pot opta", a precizat Canacheu.
Preşedintele Comisiei de Apărare a adăugat că deputaţii din cele trei comisii au stabilit, de asemenea, ca valoarea unui paşaport biometric să fie de 290 de lei şi 96 de lei pentru unul simplu temporar.
"Am fost informaţi că Imprimeria Naţională a lansat licitaţia pentru achiziţionarea echipamentelor necesare asigurării securităţii datelor personale", a adăugat Canacheu.
El a dat asigurări că nu se va constitui o bază de date permanentă cu amprentele prelevate pentru paşaportul biometric, acestea rămânând în sistemul informatic doar pe durata emiterii paşaportului. "După aceea vor fi şterse. De asemenea, amprentele nu sunt preluate de sistemul criminalistic", a adăugat Canacheu.
Şeful Comisiei de Apărare a adăugat că cererile pentru noile paşapoarte vor putea fi făcute la nivelul serviciului local de evidenţă a populaţiei. "Ordonanţa prevedea ca numai în anumite centre să se facă acest lucru. Noi am prevăzut în lege ca cererea să se poată depune la locul în care îşi are domiciliul solicitantul, iar după aceea administraţia să gestioneze aceste cereri", a arătat Costică Canacheu.
Pe de altă parte, el a recunoscut că aceste amendamente ar putea fi respinse de plenul Camerei Deputaţilor.
Problema paşapoartelor biometrice a fost discutată în comisiile reunite încă de la mijlocul lunii aprilie.
La începutul aceleiaşi luni, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, i-a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să promoveze o serie de amendamente ale BOR la ordonanţa privind introducerea paşapoartelor electronice, în contextul în care actul normativ a trecut tacit de Senat, iar propunerile Sfântului Sinod nu au fost luate în considerare. Amendamentele dorite de Patriarhie vizau eliberarea de paşapoarte simple, temporare, în cazul în care titularul sau părinţii minorilor declară în scris că nu doresc paşapoarte electronice pentru motive de conştiinţă sau religioase.
BOR mai dorea prelungirea valabilităţii paşapoartelor simple temporare de la cel mult 6 luni, cât prevede ordonanţa, la cel mult un an.
În documentul remis de Patriarhie, PF Daniel îşi exprima regretul că aceste propuneri de amendare a ordonanţei nu au fost luate în considerare de Senat.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a lăsat libertatea credincioşilor de a opta între noul tip de paşaport biometric şi unul simplu temporar.