Partidul Laburist britanic alege un lider pro-Kremlin şi admirator al lui Karl Marx. Rusia jubilează
alte articole
Mass media rusă a lăudat recenta alegere a lui Jeremy Corbyn în fruntea Partidului Laburist din Marea Britanie, în contextul în care Moscova continuă să îşi extindă influenţa în rândul politicienilor extremişti europeni, conform Washington Free Beacon.
Corbyn a obţinut aproximativ 60% dintre voturi în cadrul alegerilor de sâmbătă, devenind liderul unui important partid de opoziţie ce a fost condus cândva de Tony Blair. Parlamentarul de stânga a criticat NATO şi s-a opus aplicării de sancţiuni împotriva Rusiei pentru susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei. În plus, el s-a referit la membrii grupărilor teroriste Hamas şi Hezbollah ca “prieteni”, în cadrul unei vizite efectuate de aceştia în Marea Britanie. În altă ordine de idei, Corbyn a cerut suspendarea programului nuclear Trident al Marii Britanii.
Moscova este, în mod evident, foarte mulţumită de victoria unui candidat cu viziuni apropiate de linia Kremlinului.
RT, o reţea media finanţată de statul rus, a susţinut că noul lider laburist a fost “un admirator al lui Karl Marx” şi că a câştigat “una dintre cursele esenţiale ale vremurilor recente”.
După ce premierul britanic David Cameron a scris pe Twitter că un Partid Laburist condus de Corbyn reprezintă “o ameninţare pentru securitatea noastră naţională, securitatea noastră economică şi securitatea familiilor noastre”, Ambasada rusă din Londra a răspuns: “Doar imaginaţi-va titlurile de pe primele pagini ale ziarelor britanice dacă preşedintele rus ar numi un important partid de opoziţie ca fiind o ameninţare pentru securitatea naţională.”
Ambasadorul rus în Marea Britanie, Alexander Iakovenko, l-a felicitat pe Corbyn într-un post pe Twitter, manifestându-şi în acelaşi timp speranţa unei schimbări pozitive în relaţiile dintre cele două state.
Corbyn este ultimul lider european care şi-a manifestat dorinţa pentru relaţii mai apropiate cu preşedintele rus Vladimir Putin. Marine Le Pen, lideră Frontului Naţional de extremă dreapta din Franţa, a negat că partidul său ar fi primit împrumuturi de câteva milioane de euro din partea unei bănci ruseşti ca urmare a suportului ei pentru Kremlin. Le Pen a vizitat Moscova de mai multe ori şi l-a lăudat pe preşedintele rus.
Chiar şi membrii principalului partid francez de centru-dreapta, Republicanii (Les Républicains), s-au apropiat de Putin în ultimii ani. Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte francez şi lider al acestui partid, a declarat că “(peninsula) Crimeea nu trebuie învinuită pentru că a ales Rusia”.
În plus, politicieni influenţi de extremă stânga şi extremă dreapta din Grecia şi Ungaria s-au întâlnit în mai multe rânduri cu Putin şi şi-au exprimat admiraţia pentru acesta.
Faptul că Putin a curtat politicieni extremişti, inclusiv pe unii care acum se află la cârma propriilor ţări, ar putea submina eforturile SUA şi ale Uniunii Europene de a pedepsi Rusia pentru intervenţia sa în Ucraina. În timp ce luptele din estul Ucrainei s-au calmat în general, există totuşi rapoarte că soldaţii ruşi au continuat să aprovizioneze separatiştii cu arme avansate, inclusiv tancuri T-72 şi rachete antiaeriene.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.