Partidul Laburist britanic alege un lider pro-Kremlin şi admirator al lui Karl Marx. Rusia jubilează

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn (Chris Ratcliffe—Bloomberg/Getty Images)

Mass media rusă a lăudat recenta alegere a lui Jeremy Corbyn în fruntea Partidului Laburist din Marea Britanie, în contextul în care Moscova continuă să îşi extindă influenţa în rândul politicienilor extremişti europeni, conform Washington Free Beacon.

Corbyn a obţinut aproximativ 60% dintre voturi în cadrul alegerilor de sâmbătă, devenind liderul unui important partid de opoziţie ce a fost condus cândva de Tony Blair. Parlamentarul de stânga a criticat NATO şi s-a opus aplicării de sancţiuni împotriva Rusiei pentru susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei. În plus, el s-a referit la membrii grupărilor teroriste Hamas şi Hezbollah ca “prieteni”, în cadrul unei vizite efectuate de aceştia în Marea Britanie. În altă ordine de idei, Corbyn a cerut suspendarea programului nuclear Trident al Marii Britanii.

Moscova este, în mod evident, foarte mulţumită de victoria unui candidat cu viziuni apropiate de linia Kremlinului.

RT, o reţea media finanţată de statul rus, a susţinut că noul lider laburist a fost “un admirator al lui Karl Marx” şi că a câştigat “una dintre cursele esenţiale ale vremurilor recente”.

După ce premierul britanic David Cameron a scris pe Twitter că un Partid Laburist condus de Corbyn reprezintă “o ameninţare pentru securitatea noastră naţională, securitatea noastră economică şi securitatea familiilor noastre”, Ambasada rusă din Londra a răspuns: “Doar imaginaţi-va titlurile de pe primele pagini ale ziarelor britanice dacă preşedintele rus ar numi un important partid de opoziţie ca fiind o ameninţare pentru securitatea naţională.”

Ambasadorul rus în Marea Britanie, Alexander Iakovenko, l-a felicitat pe Corbyn într-un post pe Twitter, manifestându-şi în acelaşi timp speranţa unei schimbări pozitive în relaţiile dintre cele două state.

Corbyn este ultimul lider european care şi-a manifestat dorinţa pentru relaţii mai apropiate cu preşedintele rus Vladimir Putin. Marine Le Pen, lideră Frontului Naţional de extremă dreapta din Franţa, a negat că partidul său ar fi primit împrumuturi de câteva milioane de euro din partea unei bănci ruseşti ca urmare a suportului ei pentru Kremlin. Le Pen a vizitat Moscova de mai multe ori şi l-a lăudat pe preşedintele rus.

Chiar şi membrii principalului partid francez de centru-dreapta, Republicanii (Les Républicains), s-au apropiat de Putin în ultimii ani. Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte francez şi lider al acestui partid, a declarat că “(peninsula) Crimeea nu trebuie învinuită pentru că a ales Rusia”.

În plus, politicieni influenţi de extremă stânga şi extremă dreapta din Grecia şi Ungaria s-au întâlnit în mai multe rânduri cu Putin şi şi-au exprimat admiraţia pentru acesta.

Faptul că Putin a curtat politicieni extremişti, inclusiv pe unii care acum se află la cârma propriilor ţări, ar putea submina eforturile SUA şi ale Uniunii Europene de a pedepsi Rusia pentru intervenţia sa în Ucraina. În timp ce luptele din estul Ucrainei s-au calmat în general, există totuşi rapoarte că soldaţii ruşi au continuat să aprovizioneze separatiştii cu arme avansate, inclusiv tancuri T-72 şi rachete antiaeriene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe