Polonia şi Suedia semnează un acord pentru intensificarea legăturilor militare

Polonia, o membră NATO, a semnat luni un acord cu Suedia pentru a intensifica cooperarea militară bilaterală, într-o încercare de a contracara ameninţările prezentate de Rusia în regiune.
Premierul polonez Tomasz Siemoniak (al doilea din dreapta) şi omologul său suedez Peter Hultqvist semnează în Varşovia un acord pentru consolidarea cooperării militare bilaterale, 14 septembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.09.2015

Polonia, membră a NATO, a semnat luni un acord cu Suedia de intensificare a cooperării militare bilaterale, cu scopul de a contracara ameninţările prezentate de Rusia în regiune.

“Cândva o mare a păcii, Marea Baltică a devenit o mare a pericolului”, a declarat ministrul polonez al apărării Tomasz Siemoniak în cadrul unei conferinţe comune de presă desfăşurată după semnarea acordului în Varşovia, alături de omologul său suedez Peter Hultqvist.

Hultqvist a declarat că Suedia a luat “două decizii strategice” datorită prezenţei tot mai mari a avioanelor şi navelor de luptă ruseşti în regiune: extinderea legăturilor militare cu statele membre NATO şi creşterea bugetului său pentru apărare cu 11% în următorii 5 ani.

În 24 iulie, Polonia şi Lituania, un alt membru NATO, au semnat un acord cu Ucraina pentru a crea o unitate militară comună cu sediul în Varşovia, care ar fi însărcinată să desfăşoare misiuni de menţinere a păcii.

Acordul Varşovia-Stockholm are loc la doar câteva zile după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a manifestat îngrijorări cu privire la planurile Suediei de a se alătura NATO, promiţând că Moscova va adopta măsuri retaliatorii în cazul în care Stockholmul face acest pas.

Remarcile Zaharovei au înfuriat oficialii suedezi, care l-au convocat pe ambasadorul rus la Stockholm, cerându-i să explice poziţia Rusiei în această chestiune.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat semnificativ după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014. Aceste relaţii s-au deteriorat şi mai mult după ce Ucraina a lansat, în aprilie 2014, operaţiuni militare împotriva forţelor separatiste pro-ruse din Doneţk şi Lugansk.

De atunci NATO şi Rusia şi-au încordat în mod constant muşchii în regiune, Ucraina fiind văzută ca miză principală a acestor tensiuni.

La începutul anului, ambasadorul rus în Suedia, Viktor Tatarinţev, a avertizat că Moscova ar putea reacţiona pe cale militară dacă Stockholmul s-ar alătura alianţei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor