Polonia şi Suedia semnează un acord pentru intensificarea legăturilor militare
alte articole
Polonia, membră a NATO, a semnat luni un acord cu Suedia de intensificare a cooperării militare bilaterale, cu scopul de a contracara ameninţările prezentate de Rusia în regiune.
“Cândva o mare a păcii, Marea Baltică a devenit o mare a pericolului”, a declarat ministrul polonez al apărării Tomasz Siemoniak în cadrul unei conferinţe comune de presă desfăşurată după semnarea acordului în Varşovia, alături de omologul său suedez Peter Hultqvist.
Hultqvist a declarat că Suedia a luat “două decizii strategice” datorită prezenţei tot mai mari a avioanelor şi navelor de luptă ruseşti în regiune: extinderea legăturilor militare cu statele membre NATO şi creşterea bugetului său pentru apărare cu 11% în următorii 5 ani.
În 24 iulie, Polonia şi Lituania, un alt membru NATO, au semnat un acord cu Ucraina pentru a crea o unitate militară comună cu sediul în Varşovia, care ar fi însărcinată să desfăşoare misiuni de menţinere a păcii.
Acordul Varşovia-Stockholm are loc la doar câteva zile după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a manifestat îngrijorări cu privire la planurile Suediei de a se alătura NATO, promiţând că Moscova va adopta măsuri retaliatorii în cazul în care Stockholmul face acest pas.
Remarcile Zaharovei au înfuriat oficialii suedezi, care l-au convocat pe ambasadorul rus la Stockholm, cerându-i să explice poziţia Rusiei în această chestiune.
Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat semnificativ după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014. Aceste relaţii s-au deteriorat şi mai mult după ce Ucraina a lansat, în aprilie 2014, operaţiuni militare împotriva forţelor separatiste pro-ruse din Doneţk şi Lugansk.
De atunci NATO şi Rusia şi-au încordat în mod constant muşchii în regiune, Ucraina fiind văzută ca miză principală a acestor tensiuni.
La începutul anului, ambasadorul rus în Suedia, Viktor Tatarinţev, a avertizat că Moscova ar putea reacţiona pe cale militară dacă Stockholmul s-ar alătura alianţei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.