Bancă rusească foloseşte aur fals pentru a-şi masca situaţia financiară reală
alte articole
În ultimii câţiva ani, s-au intensificat incidentele în care este implicat aurul fals (de obicei în forma wolframului poleit cu aur). Dar niciodată nu a mai fost descoperit aur fals în formă monetară, deţinut de o bancă ca rezervă de capital şi cu scopul de a păcăli organismele de reglementare cu privire la adevărata situaţie financiara a băncii.
Conform unui articol publicat de Zero Hedge, Banca Admiralty din Rusia a folosit metale poleite cu aur ca parte a rezervelor sale de aur. Licenţa acestei bănci a fost revocată săptămâna trecută de Banca Centrală a Rusiei.
Website-ul rusesc Banki.ru. susţine că, potrivit declaraţiilor financiare ale băncii Admiralty, începând cu 1 august această instituţie a declarat că deţine aur în valoare de 400 milioane de ruble. Ultima anchetă asupra băncii desfăşurată de organele de reglementare a avut loc în cea de-a doua parte a lunii august, a declarat una dintre sursele Banki.ru.
O altă sursă susţine că, în cadrul investigaţiei, auditorul a pus sub semnul îndoielii aurul declarat ce se afla în rezervă şi a descoperit în schimb o schemă de înşelătorie în care au fost folosite metale poleite cu aur.
În plus, website-ul susţine că la scurt timp după revocarea licenţei sale, Banca Admiralty a cerut clienţilor săi corporatişti să îşi retragă fondurile după plătirea unui comision de 30%. Acest lucru a avut loc cu puţin timp înainte ca Banca Centrală a Rusiei să blocheze sistemele de plată electronică ale Admiralty în 7 septembrie.
Banca Admiralty a fost relativ mică, ocupând locul 289 în rândul băncilor ruseşti în funcţie de activele deţinute. În 1 august, activele totale ale băncii s-au ridicat la puţin peste 8 miliarde de ruble.
Banki.ru a declarat că principalul motiv pentru revocarea licenţei acestei instituţii financiare a fost insistenţa Băncii Centrale a Rusiei că Admiralty dispunea de rezerve insuficiente pentru a acoperi posibilele pierderi din împrumuturi.
Una dintre întrebările care apar acum se referă la numărul de bănci ruseşti care ar putea folosi metale poleite cu aur pentru a păcăli Banca Centrală a Rusiei în privinţa calităţii rezervelor lor în aur. O altă întrebare, şi poate mai relevantă, este cât de multe bănci globale – în special pe pieţele în curs de dezvoltare, unde aurul rămâne o formă prevalentă de acumulare a rezervei fizice – sunt implicate în fraude similare.
Analiştii se întreabă, de asemenea, ce reprezintă în cele din urmă aceste fraude pentru aurul în sine, a cărui valoare scade cu fiecare zi în ciuda faptului că la nivel global se poate observa lipsa fizică majoră a acestui metal preţios. Dacă frauda Băncii Admiralty se va dovedi a fi generalizată, ce se va întâmpla cu cererea pentru aurul fizic după ce tot mai multe bănci vor fi forţate să cumpere metalul galben pe piaţa deschisă pentru a evita să fie puse la zid sau pentru a evita ca directorii acestora să intre la închisoare?
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.