Rusia: Google este vinovat de abuzarea poziţiei sale dominante pe piaţă

Google
Google (Justin Sullivan / Getty Images)

Compania Google în Europa a fost acuzată, luni, din nou, de practici neloiale de afaceri, dar de această dată de către Agenţia Federală Antimonopol (AFA) din Rusia. Google a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă prin sistemul său de operare Android, a declarat agenţia.

Google a încălcat legea federală rusă prin preinstalarea unor servicii precum Google Search, Google Maps şi Youtube pe dispozitivele pe care rulează sistemul Android, a declarat luni AFA. Agenţia a declarat, de asemenea, că va publica o decizie oficială în ceea ce priveşte această chestiune în următoarele 10 zile.

“Nu am primit încă nicio decizie”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Google, conform Wall Street Journal. “Când o vom primi, o vom studia şi vom decide asupra următorilor paşi.”

La începutul acestui an, Comisia Europeană a acuzat Google de abuzarea poziţiei sale dominante pe piaţa motoarelor de căutare pe Internet.

Separat şi similar cu măsurile luate de Moscova, Uniunea Europeană investighează gigantul hi-tech pentru a determina dacă sistemul de operare Android încalcă vreuna dintre legile antitrust. Investigaţia respectivă este încă în desfăşurare, conform International Business Times.

În Rusia, Google ar putea fi amendată cu până la 15% din veniturile pe care le-a obţinut pe această piaţă în 2014. De asemenea, compania s-ar putea să fie nevoită să îşi schimbe modul în care face afaceri cu sistemul Android sau ar putea primi amenzi suplimentare.

AFA şi-a început investigaţia asupra Android în luna februarie, după ce a primit o plângere din partea Yandex, principalul rival rus al Google. Deşi Yandex domină piaţa rusească a motoarelor de căutare pe Internet, Google a înregistrat recent anumite câştiguri pe această piaţă şi a început să devină o ameninţare tot mai mare pentru Yandex.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură