Partidul Acţiune şi Solidaritate: Sistemul uninominal propus de Plahotniuc este periculos pentru Moldova

Schimbarea sistemului electoral este unica şansă a Partidului Democrat să mai ajungă în Parlament. Moldova riscă să aibă deputaţi controlaţi de Plahotniuc, care ar putea ajunge şi premier, notează PAS.
(Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
26.03.2017

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) consideră că sistemul electoral uninominal nu se potriveşte pentru Republica Moldova şi atenţionează că Plahotniuc şi Partidul Democrat (PD) vor să anuleze sistemul proporţional pe liste de partid şi să adopte un sistem majoritar pe circumscripţii uninominale deoarece este singura lor şansă de a intra în următorul Parlament prin “uşa din spate”. PD va încerca să obţină majoritate parlamentară cu aşa-numiţii candidaţi „independenţi”, ca apoi aceştia să fie cumpăraţi de grupurile oligarhice prin presiuni, şantaj şi corupere.

”Deputaţii controlaţi de Plahotniuc vor lua decizii după cum va vrea acesta. Şi, posibil, Plahotniuc să fie prim-ministru. Pericolul cel mai mare este că Plahotniuc îşi va întări şi mai tare puterea şi va controla toate instituţiile statului. Împreună cu Dodon, vor lua decizii doar în folosul lor şi vor continua schemele ilegale de îmbogăţire personală şi distrugere a statului.

PD încearcă să introducă ideea falsă că problemele ţării vin de la modul prin care liderii partidelor formează listele electorale. Adevărata problema este însă faptul că la guvernare ajung oameni incompetenţi şi şantajabili, iar noul sistem electoral nu va rezolva asta”, scrie PAS într-un comunicat de presă publicat pe unpaspentru.md, atenţionând că demiterea parlamentarilor aleşi pe circumscripţii uninominale propusă de PD nu va fi posibilă la modul practic. Atât Curtea Constituţională, cât şi Comisia de la Veneţia interzic acest lucru.

PAS menţionează că pentru R. Moldova sistemul electoral uninominal este periculos şi nedemocratic. Un partid politic ar putea să ia 49 % din voturi, însă să nu aibă niciun deputat, din cauză că nu a câştigat alegerile în nicio circumscripţie. Guvernarea va ”desena” circumscripţiile electorale după bunul său plac, astfel încât să-şi mărească şansele de a învinge.

Vor avea loc alegeri permanente. Dacă un deputat ales ajunge ministru sau într-o altă funcţie, vor fi nevoie de alegeri noi în circumscripţia respectivă. Sistemul uninominal nu este reprezentativ. Dacă în Parlament va intra un singur deputat din circumscripţie, cei care au votat cu alţi candidaţi nu vor fi reprezentanţi în legislativ.

Vocea diasporei va fi anihilată. Proiectul de lege prevede că numărul de mandate pentru diasporă se va stabili în funcţie de numărul celor ce se vor înregistra prealabil; astfel, dacă numărul celor înregistraţi va fi egal cu cei înregistraţi la prezidenţiale (în jur de 3000 de persoane), diaspora nu va avea niciun deputat. În plus, nu există garanţii că CEC-ul va oferi date reale cu privire la numărul celor ce se vor înregistra şi nu va obstrucţiona procesul de înregistrare.

Sunt avantajate partidele de la guvernare „cu mulţi bani”. Graţie resurselor administrative şi financiare, guvernarea poate influenţa o parte din electorat să voteze în favoarea propriilor candidaţi. Partidele de la guvernare vor şantaja orice candidat neconvenabil lor. Statele vecine România, Ucraina, Georgia au avut experienţe nereuşite cu sistemul uninominal. Aceste ţări au renunţat la sistemul uninominal după ce au constatat că a fost un eşec care a condus la apariţia ”baronilor locali”.

PAS concluzionează că în prezent în RM este nevoie de: schimbarea legislaţiei electorale fiind facilitat votul diasporei prin efectuarea votării timp de 2 zile; deschiderea secţiilor de votare în funcţie de votanţii efectivi de la ultimele alegeri prezidenţiale; excluderea limitei de 3000 de buletine pentru o secţie de votare. Schimbarea legislaţiei cu privire la finanţarea partidelor, aşa încât să se pună capăt banilor murdari veniţi către partide şi controlarea acestora de către oligarhi. Deputaţii trebuie responsabilizaţi faţă de anumite regiuni sau raioane. În cadrul sistemului proporţional, partidele trebuie să stabilească candidaţi arondaţi la fiecare raion în parte în listele pentru alegeri, astfel că alegătorii să cunoască deputaţii responsabili de regiunea lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor