China avertizează: "Japonia ar trebui să înveţe lecţiile istoriei”

China reacţionează la încercarea Japoniei de a-şi mări influenţa în Marea Chinei de Sud, cu scopul de a reduce expansiunea chineză şi a obţine sprijin pentru interesele sale militare şi economice.
Portelicopterul japonez Kaga. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.03.2017

China a avertizat, joi, Japonia împotriva creşterii capacităţii sale armate, adăugând că speră că intrarea în serviciu a portelicopterului japonez Kaga nu înseamnă o întoarcere la istoria militarizată a ţării.

Kaga, al doilea elicopter ca mărime al Japoniei, împreună cu nava Izumo, poate oferi armatei nipone o capabilitate mai mare de desfăşurare a forţelor armate dincolo de coastele sale.

Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a afirmat că Japonia a folosit în ultimii ani “ameninţarea chineză” ca o scuză pentru a-şi extinde armata.

“Doresc, de asemenea, să spun că nava Kaga a fost scufundată de armata americană în cel de-al Doilea Război Mondial. Japonia ar trebui să înveţe lecţiile istoriei”, a declarat Hua la o conferinţă de presă, adăugând că Beijingul speră că odată cu intrarea în serviciu a navei Kaga nu se va reveni la militarismul japonez.

Kaga a intrat în serviciul militar, miercuri, ceea ce înseamnă că armata japoneză va dispune de o abilitate mai mare de deplasare dincolo de coastele sale, în contextul în care Japonia depune eforturi pentru a contracara influenţa tot mai mare a Chinei în Asia.

“China încearcă să facă schimbări în Marea Chinei de Sud prin construirea de baze şi, prin acţiuni care aplică presiuni, [regimul din Beijing] modifică status quo-ul, generând astfel temeri privind securitatea în rândul comunităţii internaţionale”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Takayuki Kobayashi, la ceremonia organizată pentru lansarea navei.

Cele mai mari două nave de luptă ale Japoniei de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial sunt simboluri ale eforturilor premierului nipon Shinzo Abe de a oferi armatei naţionale un rol mai mare pe plan internaţional.

În cea mai mare demonstraţie a sa de forţă în apele străine în peste 70 de ani, Japonia plănuieşte să trimită nava Izumo în luna mai într-un tur de trei luni în Marea Chinei de Sud, au declarat pentru Reuters surse familiare cu acest plan.

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. Prezenţa militară chineză tot mai mare în regiune a amplificat temerile în Tokyo şi Washington.

Taiwan, Malaezia, Vietnam, Filipine şi Brunei revendică, la rândul lor, unele zone ale mării, care este bogată în peşte şi deţine mari depozite de petrol şi gaze. Japonia nu are nicio pretenţie în această regiune, dar este prinsă într-o dispută separată cu regimul comunist chinez pentru un grup de insuliţe situate în Marea Chinei de Est.

De asemenea, cu portelicopterul Kaga, Japonia va putea ca în viitor să desfăşoare mai des operaţiuni în afara graniţelor sale. Nava va fi staţionată în vestul ţării, unde se află şi renumita navă de luptă Yamato din cel de-al Doilea Război Mondial. Nava Izumo operează din Yokosuka, în apropiere de Tokyo, unde este staţionat şi portavionul american USS Ronald Reagan.

Cele două nave nipone pot opera, fiecare, până la 9 elicoptere pe punţile lor. Ele se aseamănă cu nave de asalt amfibii folosite de Marina SUA, dar le lipsesc punţile pentru lansarea anumitor tipuri de avioane şi alte vase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor