Parlamentul R. Moldova a numit trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii

Alexandru Postica, Tatiana Ciaglic şi Ion Guzun, membri CSM, numiţi de Parlamentul RM
Alexandru Postica, Tatiana Ciaglic şi Ion Guzun, membri CSM, numiţi de Parlamentul RM (parlament.md)

Parlamentul de la Chişinău a numit-o joi, 30 martie, pe Tatiana Ciaglic, Ion Guzun şi Alexandru Postică pe un mandat de şase ani, în funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Candidaturile au fost propuse Parlamentului după desfăşurarea concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Concursul a fost desfăşurat după ce toţi cei trei candidaţi au promovat evaluarea efectuată de Comisia independentă de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor.

Presa de la Chişinău scrie că cei trei membri numiţi de Parlament sunt singurii reprezentanţi ai societăţii civile care au trecut de evaluarea integrităţii etice şi financiare din comisia pre-vetting. Din cei 12 care s-au înscris în concurs, doi s-au retras, doi nu au depus la timp declaraţiile de avere, trei au promovat pre-vetting-ul şi cinci au fost descalificaţi.

Astfel, pe lângă cei trei reprezentanţi ai societăţii civile, la moment în CSM mai sunt cinci judecători din vechea componenţă, dintre care patru îşi vor da demisia începând cu 3 aprilie. Singura care nu şi-a dat demisia este judecătoarea Nina Cernat, de la Curtea de Apel Chişinău.

Pe 20 martie, preşedintele Maia Sandu a cerut ca CSM să devină funcţional în decurs de 30 de zile, după ce a convocat Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situaţia excepţională în justiţie.

De menţionat că la Adunarea Generală din 17 martie, judecătorii au decis să întrerupă şedinţa până la 28 aprilie fără a numi membrii CSM din rândul judecătorilor.

Potrivit legislaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Şase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiţi de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputaţii aleşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe