Parlamentul European se teme de roboţi şi de inteligenţa artificială (video)

Poate fi un robot considerat răspunzător pentru acţiunile sale? Preocupaţi de riscurile privind răspunderea şi de chestiunile legate de securitate, legislatorii europeni spun că este vremea să se analizeze cu mai multă atenţie utilizarea civilă a roboţilor.
Mioara Stoica
14.01.2017

alte articole

Robot (Shutterstock)
Mioara Stoica
14.01.2017

Progresul l-a adus pe om de la unelte din piatră, la roată, mai apoi la motorul cu aburi. Roboţii sunt următorul pas. Au devenit parte a vieţii noastre, chiar dacă vorbim despre jucării, drone, echipamente medicale, maşini sau utilaje grele. Utilizarea lor nu este încă reglementată în mod corespunzător, nici în cazul în care ar putea provoca daune.

Parlamentul European ridică probleme de ordin etic cu privire la roboţi şi la inteligenţa artificială:

„Indiferent că este vorba despre conducerea maşinilor, hrănirea şi mulgerea vacilor sau efectuarea unor intervenţii medicale, roboţii se ridică la înălţimea sarcinilor şi pătrund pe o serie de pieţe. Numărul lor a crescut la 1,7 de milioane în întreaga lume. Dar această expansiune aduce anumite întrebări urgente: au roboţii drepturi? Dacă da, care sunt acestea? Care sunt principiile etice obligatorii pentru aceştia? Pot fi aceştia consideraţi responsabili pentru accidente? Pentru parlamentari este momentul să ia aceste chestiuni în considerare. Primul lucru este că trebuie întotdeauna să le spui oamenilor că un robot nu este uman şi că un robot nu va fi niciodată uman. Un robot poate arăta empatie. Dar nu va simţi niciodată empatie. Puteţi fi dependent din punct de vedere fizic atunci când aveţi nevoie de un robot pentru îndeplinirea anumitor sarcini. Dar nu trebuie niciodată să credeţi că un robot este un om şi că vă iubeşte.

Roboţii pot fi lipsiţi de emoţii, dar ei nu sunt excluşi de la reguli. Dacă un robot produce daune, acestea ar trebui să fie despăgubite: nu numai de către proprietarul robotului, ci şi de către cei care l-au proiectat, de producătorii şi utilizatorii acestuia. În centrul dezbaterii sunt roboţii care pot învăţa pe cont propriu, proiectaţi să ia decizii singuri. Parlamentarii au sugerat crearea unor asigurări obligatorii pentru aceştia, deoarece aceştia sunt mai puţin predictibili decât generaţiile mai vechi. Până acum, legislaţia referitoare la utilizarea roboţilor în scopuri civile este practic inexistentă în majoritatea statelor membre. Parlamentarii speră să actualizeze situaţia din Uniunea Europeană în această privinţă.”

Comisia UE a cerut să fie înfiinţată o "Agenţie Europeană", care poate urmări aceste probleme „astfel încât roboţii să fie şi să rămână în slujba oamenilor”. Şi acest lucru cât mai repede posibil, înainte ca Japonia, Coreea de Sud sau China - deja mult mai avansate cu privire la aceste aspecte – să depăşească frontiere de neimaginat de această parte a globului.

În raportul votat joi, 12 ianuarie a.c., de către comisia pentru afaceri juridice, Parlamentul solicită Comisiei să vină cu o propunere legislativă care să reglementeze utilizarea roboţilor. Cine ar trebui să plătească dacă cineva e rănit? Ne vor înlocui roboţii la locurile noastre de muncă? Răspunsurile la aceste întrebări date de către raportoarea Mady Delvaux (S&D, Luxemburg) se pot citi aici.

În 2014 şi 2015, Bill Gates şi Stephen Hawking au avertizat cu privire la riscurile prezentate de inteligenţa artificială care aduce beneficii imense, dar care, într-o zi s-ar putea întoarce, de asemenea, împotriva omului.

Printre noile reguli va trebui introdusă obligaţia, spune Comisia Parlamentului European, ca proiectanţii şi producătorii de roboţi să-i doteze cu un comutator prin care „aparatul să poată fi oricând oprit în caz de urgenţă”.

Sursă: EuroparlTV

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor