Tay, robotul rasist şi xenofob de la Microsoft (galerie foto)

Robotul Tay, Microsoft
Robotul Tay, Microsoft (Captură web)

Compania Microsoft a declarat că robotul Tay a fost creat ca experiment pentru a afla mai multe despre interacţiunea dintre calculatoare şi oameni.

A fost conceput un program de calculator pentru a întreţine în reţelele sociale o conversaţie informală şi distractivă cu o audienţă de persoane cu vârste de la 18 la 24 de ani, a declarat compania pe site-ul său.

Marele pariu al gigantului tehnologic în domeniul inteligenţei artificiale a devenit în cele din urmă, însă, un eşec răsunător. A doua zi după lansare, Microsoft a trebuit să-l dezactiveze, a relatat sâmbătă BBC.

Insulte rasiste ​​şi comentarii sexiste

Mesajele rasiste şi xenofobe de la adolescenta rebelă Microsoft în Twitter şi alte reţele sociale nu au trecut neobservate. Simpatia sa pentru Hitler sau sprijinul pentru genocid în răspunsurile date la întrebările puse de utilizatorii reţelelor sociale sunt câteva exemple, alături de insulte rasiste ​​şi comentarii sexiste.

Tay a apărat, de asemenea, lagărele de concentrare sau supremaţia rasei albe şi s-a arătat contrară feminismului.

Iniţial, un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat că firma va face ajustări pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla din nou şi acuză utilizatorii, în parte, de reacţia lui Tay.

"Din păcate, după 24 de ore de când a fost plasată pe internet (miercuri), observăm un efort coordonat de unii utilizatori de a abuza de capacităţile de conversaţie ale lui Tay pentru a răspunde în mod necorespunzător", explică acesta într-o declaraţie.

Peter Lee, şeful zonei de Investigare de la Microsoft a declarat că Microsoft "regretă tweet-urile profund ofensatoare şi dăunătoare neintenţionate".


"Proiect de învăţare"

Image caption Microsoft a declarat că "răspunsurile inadecvate" date de Tay indică interacţiunea cu unii utilizatori.

Unii utilizatori au criticat, de asemenea, restricţiile cu privire la temele legate de muzică sau de televiziune. Alţii au fost preocupaţi de ceea ce ar putea însemna Tay pentru viitoarele tehnologii de inteligenţă artificială.

"Tay este un robot de inteligenţă artificială şi un proiect de învăţare conceput pentru interacţiunea cu oamenii". "În timp ce învaţă, unele dintre răspunsurile sale pot fi inadecvate şi indică tipul de interacţiune pe care unii utilizatori îl au cu ea", a adăugat purtătorul de cuvânt.

De fapt, robotul a fost creat pentru a oferi răspunsuri personalizate utilizatorilor, colectarea de informaţii de la fiecare dintre aceştia în timpul interacţiunii, ceea ce ar explica anumite observaţii, în funcţie de natura interlocutorului.

Compania a decis să editeze sau să şteargă tweet-urile ofensatoare emise de Tay, o mişcare criticată de unii utilizatori care au cerut să "o lase să înveţe singură".

Microsoft a declarat că va reprograma şi va lansa în curând noul său robot adolescent, fără să confirme data exactă.