Parlamentul European ratifică acordul de asociere al Republicii Moldova la UE

Parlamentul European a ratificat joi în Bruxelles acordul de asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care include o Zonă de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
13.11.2014

Parlamentul European a ratificat joi în Bruxelles acordul de asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care include o Zonă de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).

Acordul, susţinut de 535 de voturi, 94 contra şi 44 de abţineri, va forma punctul central al asocierii politice şi integrării economice dintre UE şi Republica Moldova (RM) şi va oferi un acces mutual la o piaţă liberă.

DCFTA presupune liberalizarea graduală (până la 10 ani din momentul semnării) a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale şi a barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la Acquis UE.

Într-o rezoluţie paralelă, adoptată cu 529 de voturi, 96 contra şi 46 de abţineri, membrii Parlamentului European au evidenţiat că semnarea în 27 iunie şi ratificarea de astăzi a acordului de asociere nu constituie un scop final al relaţiilor dintre UE şi RM.

“Ratificarea Acordului de Asociere UE-Moldova este o recunoaştere clară a succesului înregistrat în procesul Moldovei de reformare politică şi economică – o dovadă a determinării sale de a se alătura în cele din urmă Uniunii Europene”, a declarat raportorul UE Petras Auštrevičius.

Membrii Parlamentului European au subliniat de asemenea, nevoia implementării unui acord deplin şi au făcut apel pentru o campanie cuprinzătoare de informare în legătură cu beneficiile ce vor fi obţinute de cetăţenii Republicii Moldova. Ei au adăugat că efectele acordului trebuie să acopere şi Transnistria, în contextul în care acest acord acoperă “întregul teritoriu recunoscut pe plan internaţional al Republicii Moldova.”

Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mai mare pentru rezolvarea eficientă a problemei transnistrene între Chişinău şi Tiraspol, mai susţin parlamentarii europeni.

Rolul pe care Rusia îl joacă în criza ucraineană a schimbat ordinea geopolitică şi a afectat şi relaţiile dintre Republica Moldova şi UE, care cere Kremlinului să respecte în întregime integritatea teritorială a Moldovei precum şi alegerea Europei în privinţa proaspătului acord ratificat.

Totuşi, ca acordul să intre în vigoare el trebuie ratificat şi de parlamentele naţionale ale statelor membre UE, deşi unele părţi ale acordului, precum DCFTA, au fost aplicate temporar începând cu 1 septembrie 2014.

Pe 2 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care a fost semnat pe 27 iunie la Bruxelles.

De asemenea, Parlamentul European va trimite o delegaţie formată din 7 membri, condusă de europarlamentarul Igor Šoltes, pentru a observa alegerile parlamentare din Moldova care vor avea loc în 30 noiembrie.

Ca urmare a deciziei Bruxelles-ului de a sprijini integrarea Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, Rusia a ameninţat că va adopta o atitudine mai “agresivă” în relaţiile comerciale cu aceste ţări pe care le consideră în zona sa de interes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor