Armata Naţională a R. Moldova a primit peste 50 unităţi de tehnică americană
Potrivit şefului Direcţiei Logistică, colonelul Alexandru Zveaghin, astăzi au fost transmise 39 de vehicule militare, altele patru urmînd să ajungă în Armata Naţională pînă la sfîrşitul anului curent. Sursa a specificat că tehnica oferită va face parte din dotarea Batalionului 22 de menţinere a păcii, iar conducătorii şi tehnicienii auto din cadrul unităţii au făcut un curs special de instruire în domeniul exploatării şi mentenanţei unităţilor de transport de tip HMMWV.
În cadrul ceremoniei de transmitere a lotului de tehnică, ministrul Apărării Valeriu Troenco a specificat că aceasta reprezintă un suport important pentru dezvoltarea capabilităţilor Armatei Naţionale. „Donaţia oferită astăzi este un exemplu elocvent că SUA sunt un partener valoros, care, prin derularea diverselor proiecte de asistenţă, contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova, dar şi Armatei Naţionale”, a menţionat Valeriu Troenco.
La rândul său, ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, a declarat că operaţiunile de menţinere a păcii creează una din cele mai bune platforme prin care o ţară poate deveni un factor de contribuţie la securitate şi nu doar un consumator al securităţii. „Republica Moldova are o experienţă bogată de participare în misiuni de menţinere a păcii, inclusiv o istorie lungă de furnizare a observatorilor ONU în Africa, a mai multor contingente în operaţiunea post-conflict din Irak, iar astăzi aveţi al doilea contingent de 41 de militari detaşaţi în Kosovo. Aceste vehicule vor ajuta la pregătirea mai multor militari pentru viitoarele operaţiuni de menţinere a păcii”, a declarat ambasadorul Moser.
Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfăşoară în baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995.
La ceremonia de transmitere a lotului de tehnică a participat Preşedintele Republicii Moldova, Comandantul Suprem al forţelor Armate, Nicolae Timofti, care a specificat că evenimentul de astăzi se înscrie perfect în practica bunei cooperări dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, în numele securităţii internaţionale şi al păcii, a stabilităţii şi dezvoltării democratice a statului moldovean.