Parlamentul canadian denunţă "genocidul" împotriva uigurilor desfăşurat de Partidul Comunist Chinez

Grup de uiguri în regiunea chineză Xinjiang, 15 aprilie 2015.
Grup de uiguri în regiunea chineză Xinjiang, 15 aprilie 2015. (Captură Foto)

Parlamentul Canadei a adoptat o moţiune fără caracter obligatoriu, în care se afirmă că tratamentul Chinei faţă de minoritatea uigură din regiunea Xinjiang constituie genocid, punând presiune pe guvernul prim-ministrului liberal Justin Trudeau să demareze unele acţiuni.

Camera Comunelor din Canada a votat cu 266-0 pentru moţiunea depusă de Partidul Conservator, de opoziţie. Trudeau şi cabinetul său s-au abţinut de la vot, deşi parlamentarii liberali (care îl susţin pe Trudeau) au susţinut pe scară largă rezoluţia.

Citiți și Joe Biden justifică măcelul comuniştilor împotriva uigurilor: nu ar fi genocid, ci norme culturale diferite

Moţiunea a fost modificată chiar înaintea votului pentru a solicita Comitetului Olimpic Internaţional să mute Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, dacă practicile abuzive ale regimului comunist vor continua.

Rivalii conservatori au făcut presiuni asupra lui Trudeau să devină mai dur cu China. După ce Canada l-a arestat pe directorul financiar Huawei, Meng Wanzhou, în 2018, pe baza unui mandat american, China a reţinut doi canadieni pentru acuzaţii de spionaj, generând tensiuni bilaterale care încă persistă.

Citiți și Nou raport acuză China de atac "intens" asupra drepturilor omului

China a fost condamnată pe scară largă pentru înfiinţarea de lagăre de muncă în Xinjiang, pe care le descrie drept „centre de formare profesională”. Motivul oficial de internare în aceste centre este combaterea extremismului şi posibilitatea de a acorda oamenilor noi competenţe.

Citiți și “Sunteţi un vid moral”. Vicepreşedinte Huawei luat la întrebări de parlamentarii britanici cu privire la etica companiei chineze

Cu toate acestea, declaraţii ale martorilor oculari vorbesc despre condiţii similare cu cele ale lagărelor de concentrare.

Beijingul neagă acuzaţiile de încălcare a drepturilor în Xinjiang.

Citând mărturii, documente şi rapoarte mass-media despre abuzurile împotriva uigurilor, parlamentarul conservator Michael Chong a spus: "Nu mai putem ignora acest lucru. Trebuie să-l numim ce este - un genocid".

Citiți și Elveţia - acord secret cu China, ofiţerii securităţii chineze acţionau underground în ţară, puteau ieşi în Europa

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Wang Wenbin a declarat, marţi, că moţiunea „ignoră faptele şi bunul simţ”, adăugând că Beijingul „a înaintat documente critice” Canadei.

Cong Peiwu, ambasadorul Chinei la Ottawa, a negat acuzaţiile de genocid.

"Ţările occidentale nu sunt în măsură să spună cum arată situaţia drepturilor omului în China", a spus Cong într-un interviu înainte de vot. „Nu există deloc aşa-numitul genocid în Xinjiang”.

Citiți și SUA sancţionează un oficial comunist implicat în persecutarea practicanţilor Falun Gong

Trudeau, prietenul comuniştilor chinezi

Trudeau a ezitat să folosească cuvântul genocid, sugerând că cea mai bună abordare ar fi căutarea unui consens larg între aliaţii occidentali asupra problemelor chinezeşti în materie de drepturi ale omului.

"Progresul multilateral va fi cea mai bună modalitate de a demonstra solidaritatea democraţiilor occidentale ... care sunt extrem de îngrijorate şi consternate de rapoartele despre ceea ce se întâmplă în Xinjiang", a declarat Trudeau vineri, după ce a vorbit liderilor G7.

Citiți și Partidul Comunist Chinez se luptă cu religia: Bibliile ajung pe foc, credincioşii primesc pedepse cu închisoarea

Justin Trudeau şi preşedintele SUA, Joe Biden, vor organiza o întâlnire bilaterală virtuală marţi după-amiază, la care se vor discuta probabil relaţiile cu China, a declarat o sursă guvernamentală.

Fostul preşedinte american Donald Trump - în ultima sa zi întreagă din mandat - a declarat că regimul comunist chinez a comis „genocid şi crime împotriva umanităţii” prin reprimarea musulmanilor uiguri.

Citiți și China avertizează că "va sancţiona serios" orice ţară care se gândeşte să boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, anul viitor

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe