China avertizează că "va sancţiona serios" orice ţară care se gândeşte să boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, anul viitor

Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing,  China
Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Kevin Frayer/Getty Images)

China va răspunde la eventualele boicoturi ale Olimpiadei de iarnă de la Beijing - programată pentru 2022 - cu sancţiuni grave împotriva oricăror ţări care se retrag, potrivit redactorului-şef al tabloidului Global Times, controlat de Partidul Comunist Chinez.

„Boicotarea Jocurilor de iarnă de la Beijing din 2022, o idee nepopulară, nu va primi un sprijin larg”, a scris Hu Xijin duminică, pe Twitter.

„Comitetul Olimpic Internaţional şi sportivii se vor opune, iar China va sancţiona în mod serios orice ţară care urmează un astfel de apel”, susţine Xijin.

Citiți și Firma lui Hunter Biden a investit în supravegherea electronică a musulmanilor în China

Cuvintele sale au însoţit o captură de ecran a unui articol de pe site-ul The Guardian, cu titlul „Parlamentarii îndeamnă olimpicii britanici să boicoteze Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022”.

Au existat tot mai multe cereri de boicotare a Jocurilor Olimpice de iarnă, în ultimul timp. Mai mulţi parlamentari canadieni au semnat săptămâna trecută o scrisoare deschisă prin care cereau boicotarea şi cereau mutarea Jocurilor din capitala Chinei.

Citiți și The Guardian: China recoltează într-adevăr organe cu forţa de la deţinuţi, hotărăşte un tribunal londonez

Totodată, o coaliţie formată din 180 de grupuri care monitorizează drepturile omului a cerut, de asemenea printr-o scrisoare deschisă, publicată miercuri, boicotarea înainte de numărătoarea inversă, care începe cu un an înainte.

Ministerul chinez de Externe a respins acuzaţiile din scrisoare.

Citiți și “Sunteţi un vid moral”. Vicepreşedinte Huawei luat la întrebări de parlamentarii britanici cu privire la etica companiei chineze

O mare parte din critici au fost generate de tratamentul abuziv aplicat musulmanilor uiguri în regiunea Xinjiang, din vestul Chinei. Uigurii sunt supuşi de zeci de ani unui proces de sinicizare forţată, care include internări masive în lagăre de muncă forţată, distrugerea culturii, limbii şi a credinţei uigurilor, fiind înregistrate inclusiv incidente sistematice de viol al femeilor uigure rămase singure.

Mai mulţi senatori republicani americani au iniţiat săptămâna trecută o rezoluţie pentru a muta Jocurile de iarnă programate la Beijing, în urma etichetării tratamentului uigurilor drept "genocid" de către administraţia Trump, în ultimele sale zile.

Citiți și Delegaţi ONU condamnă centrele de reeducare a musulmanilor din China

SUA au declarat că nu are intenţia să le ceară sportivilor să nu participe la Jocurile de la Beijing.

Beijing 2022 va fi cea mai mare ediţie a olimpiadelor de iarnă de până acum, cu 109 medalii oferite, şi este programată să înceapă pe 4 februarie 2022.

Citiți și Yahoo News: Jaful de organe al Chinei comuniste ajunge în presa mainstream

China a mai găzduit Jocurile Olimpice de vară la Beijing în 2008, iar ceremonia deschiderii a fost marcată de o serie de proteste generate de numeroasele abuzuri în materie de drepturi ale omului.

Citiți și China a distrus peste 100 de cimitire uighure, arată imaginile din satelit

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe