Parlamentul blochează intenţionat anumite dosare - Judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM

Parlamentul blochează intenţionat dosare ale aleşilor săi, iar în ceea ce-i priveşte pe miniştri, atunci când se respinge începerea urmăririi penale se poate ajunge la situaţii în care cel vizat să scape de acuzaţii, existând riscul prescrierii, a explicat miercuri, la Gândul Live, judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Judecătorul Cristi Danileţ (Epoch Times)
Loredana Diacu
02.04.2015

Parlamentul blochează intenţionat dosare ale aleşilor săi, iar în ceea ce-i priveşte pe miniştri, atunci când se respinge începerea urmăririi penale se poate ajunge la situaţii în care cel vizat să scape de acuzaţii, existând riscul prescrierii, a explicat miercuri, la Gândul Live, judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Practic, în ultima perioadă, asistăm la un fenomen deosebit de grav şi anume, Parlamentul a ajuns să decidă dacă trebuie sau nu începută urmărirea penală, dacă o persoană trebuie sau nu arestată, practic dacă justiţia trebuie să-şi facă demersurile a explicat Danileţ.

"S-a ajuns ca puterea legiuitoare să stabilească dacă o persoană este sau nu vinovată, dacă trebuie sau nu începută urmărirea penală, dacă trebuie sau nu arestată, practic dacă justiţia trebuie să-şi facă demersurile. Astfel, noi am stabilit în plenul CSM că toate dezbaterile din ultima perioadă cu privire la unii membri ai Parlamentului sau membri ai guvernului afectează independenţa justiţiei. Se încalcă principiul independenţei justiţiei pentru că există nişte dosare care acum sunt blocate înadins la procuror prin voinţa legiutorului”, a declarat magistratul CSM.

Referindu-se la sesizarea pe care CSM a transmis-o Curţii Constituţionale în cazul Şova, pe care Senatul l-a scăpat de arest preventiv, judecătorul a afirmat că el ar fi mers mai departe şi ar fi arătat în sesizare că în ultimul an, în mod repetat, Parlamentul a folosit şi foloseşte atribuţiile pe care le are în baza Constituţiei pentru a bloca anumite dosare să ajungă în faţa judecătorului:

"Aş fi arătat că acest lucru afectează independenţa justiţiei şi un alt principiu, al egalităţii cetăţenilor în faţa legii, pentru că în momentul de faţă avem nişte parlamentari în privinţa cărora judecătorii nu pot decide dacă este cazul să se ia sau nu măsuri procesuale şi avem nişte membri ai guvernului cu privire la care există nişte suspiciuni că au săvârşit nişte abuzuri în funcţiile pe care le-au exercitat şi procurorii nu pot să demareze procedurile normale de stabilire a adevărului. Deci avem nişte dosare blocate şi altele în care nu se pot lua măsuri”, a declarat Danileţ.

Mai mult, dosarele procurorilor trebuie transmise în integralitate parlamentarilor deşi se află în faza de urmărire penală care este nepublică, ceea ce, în viziunea lui Danileţ este nefiresc.

Judecătorul a criticat şi deciziile Parlamentului care nu a fost de acord cu începerea urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Varujan Vosganian şi Laszlo Borbely: "cât timp putem sta cu dosarele în nelucrare, până se prescriu? Înseamnă că avem un sistem în care cineva, dintr-o chestiune de procedură beneficiază de impunitate. Am transformat imunitatea în impunitate”, a declarat Danileţ.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor