Judecător CSM: A devenit o imposibilitate să cunoşti legea. Nici judecătorul nu o mai cunoaşte
alte articole
În România, oamenii nu ştiu ce au voie şi ce nu au voie să facă, nu ştiu ce se va întâmpla cu ei dacă încalcă o lege şi nimic nu este previzibil, a explicat judecătorul Cristi Danileţ, într-un interviu acordat avocatura.com.
Societatea se juridicizează foarte mult, a explicat Danileţ, însă, cu toate acestea, accesul la informaţiile din domeniu sunt limitate, ajungându-se în situaţia paradoxală ca nici judecătorii să nu mai cunoască, astăzi, legea., a mai adăugat Danileţ, explicând de ce accesul la Justiţie în România este sublim dar inexistent.
"Accesul la Justiţie, un acces autentic la Justiţie, nu înseamnă numai accesul la clădirile instanţelor, cum în mod greşit se confundă. Sau accesul la anumite proceduri. Ci înseamnă şi accesul la informaţie. Informaţii legale. Or, în România noi avem două probleme: 1. Legile nu sunt publice. Ele aparţin Statului, legile sunt editate de către Stat, de către Monitorul Oficial, însă ele sunt vândute, inclusiv instituţiilor publice. Sunt vândute. Deci ele nu sunt publicate în mod oficial, de către Stat, la liber, şi să poată fi cunoscute de către populaţie." a declarat judecătorul pentru avocatura.com.
Judecătorul Danileţ a mai explicat că, în momentul de faţă, în România nu există niciun site oficial care să ofere un Cod sau o lege, cu toate modificările actualizate la zi, în acest domeniu existând doar iniţiative private.
Mai mult, în România, nu există hotărâri judecătoreşti publicate:
"De ani de zile ne chinuim să adaptăm un proiect iniţiat de către un coleg, prin care să publicăm în mod oficial hotărârile judecătoreşti pe internet, şi încă lucrul ăsta nu se întâmplă. Şi-atunci totul este imprevizibil. Oamenii nu ştiu ce au voie şi ce nu au voie să facă. Apoi, oamenii nu ştiu ce se va întâmpla cu ei dacă vor încălca, de exemplu, o lege. Nimic nu este previzibil. Or, asta nu înseamnă, sub nicio formă, acces la Justiţie.", a mai adăugat Danileţ, precizând că este imperios necesar să se găsească alternative.
"Cred că nu există domeniu care să nu fie reglementat legal. Astăzi deja a devenit o imposibilitate să mai cunoşti legea. Inclusiv judecătorul nu mai cunoaşte, astăzi, legea.", a precizat judecătorul, adăugând că, în eforturile sale de a îndruma oamenii, astfel încât să nu încalce legea, a ajuns la concluzia că Dreptul şi etica ar trebui să meargă mână în mână, uneori fiind suficient să respecţi nişte reguli de bun-simţ, ca să nu încalci o lege.
"Dimensiunea asta etică a Dreptului cred că va trebui să capete din ce în ce mai mare importanţă în viitor. Ce trebuie să facem? Fii politicos, nu lovi pe altul, nu îl înjura..." a exemplificat Cristi Danileţ.
Interviul integral al judecătorului Danileţ poate fi citit aici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.