Parlamentul a dat undă verde presiunilor asupra Justiţiei

Camera Deputatilor a aprobat, marti, proiectul de lege pentru abrogarea articolului 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, privind limitarea libertatii de exprimare, articol care ar fi prevazut inchisoare pentru presiuni asupra Justitiei.
Balanţa justiţiei (Epoch Times România)
Flori Mladin
19.02.2014

Camera Deputatilor a aprobat, marti, proiectul de lege pentru abrogarea articolului 276 din Legea nr. 286/2009 din Codul Penal, privind limitarea libertatii de exprimare, articol care ar fi prevazut inchisoare pentru presiuni asupra Justitiei.

În pofida specialiştilor din sistemul judiciar care au atenţionat că articolul 276 din Codul Penal protejează Justiţia împotriva presiunilor şi că abrogarea lui ar lăsa magistraţii fără un text de lege care să-i apere, Camera Deputaţilor a votat, marţi, propunerea liberală care a trecut în Senat în data de 4 februarie. Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz, articolul intitulat "Presiuni asupra Justiţiei" ar urma sa fie abrogat dacă preşedintele României va promulga legea.

Articolul protejează magistraţii

În vechea sa forma, articolul respectiv prevedea ca "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".

Procurorul Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că articolul 276 din Codul Penal apăra Justiţia şi nu era împotriva jurnaliştilor.

"Din punctul meu de vedere, ca magistrat, art. 276 este OK, are o latură obiectivă clar definită şi nu lasă loc la interpretări în aplicarea să. Nu era un articol pentru jurnalişti, pentru că jurnalismul nu presupune folosirea minciunii, ci publicarea de informaţii reale. Apăra magistraţii. Nu l-aş abroga".

Atacuri intervenite prin politicieni şi presa aservită

Referitor la abrogarea art. 276, judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM, a menţionat: "Prin abrogarea art. 276 se încalcă obligaţii impuse României prin ultimele două rapoarte MCV, care atrăgeau atenţia asupra existenţei unor reglementări specifice care să ocrotească magistraţii de influenţele inadecvate şi care afectează încrederea în Justiţie".

Nemulţumit de votul pe care l-au dat parlamentarii, magistratul a precizat că: "De regulă, aceste atacuri au intervenit, în ultimii ani, prin politicieni şi presa aservită unor interese de grup. Sper doar ca magistraţii să aibă în continuare curajul de a instrumenta dosarele doar în funcţie de lege şi probe, dincolo de orice presiuni, influenţe, imixtiuni, ameninţări".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor