Parcul Kiseleff, în pericol. USR a iniţiat demersurile legale pentru stoparea distrugerii acestuia

Primăria Sector 1 îşi propune să amplaseze în parcul Kiseleff o statuie uriaşă şi să remodeleze talazurile, lacul şi aleile, betonând şi defrişând mari suprafeţe verzi, explică USR, precizând că se opune acestui proiect.
Parcul Kiseleff (Uniunea Salvaţi România)
Loredana Diacu
25.10.2017

Consilierii USR Sector 1, Ilinca Macarie şi Cristian Bulfon, au depus o plângere prealabilă către Primăria Generală şi Prefectul Capitalei pentru a bloca un proiect de amenajare urbană ce va distruge iremediabil Parcul Kiseleff.

”Proiectul de amenajare, reabilitare şi amplasare a unui obiect de artă plastică urbană în Parcul Kiseleff ar însemna o intervenţie majoră într-un parc monument istoric, aflat într-o arie protejată din Bucureşti. Pe lângă amplasarea unei statui de înălţimea unei case cu trei etaje, proiectul propus de Primăria Sectorului 1 are ca obiect reconfigurarea şi remodelarea talazurilor, a lacului şi a aleilor, betonând şi defrişând mari suprafeţe verzi”, a explicat consilierul USR Cristian Bulfon.

Consilierii USR au constatat abateri grave de la legalitate în documentele care stau la baza proiectului de reamenajare, în toate fiind omisă calitatea de monument istoric a parcului, lipsind avizele necesare şi existând neconcordanţe în datele de identificare ale proiectului. Cel mai important aviz care lipseşte proiectului este cel al Ministerului Culturii privind intervenţia pe un monument istoric, aflat într-o zonă protejată, se mai arată în comunicatul de presă remis de USR Epoch Times.

De asemenea, consilierii USR mai acuză că proiectul nu are la bază niciun studiu de specialitate cu privire la valoarea reală a vegetaţiei existente şi la impactul pe care noua amenajare l-ar avea asupra arborilor şi asupra altor elemente ce intră în componenţa monumentului.

Mai mult, hotărârea de consiliu local 216/31.07.2017 prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici ai proiectului, deşi este o hotărâre care priveşte patrimoniul, nu a fost votată cu o majoritate calificată, aşa cum prevede legea, ci cu o majoritate simplă.

”Grădina Kiseleff”, cum s-a numit la început primul parc public din Bucureşti, îngloba o amenajare de concepţie romantică, specifică peisagisticii europene din primele decenii ale secolului al XIX-lea, în care traseele şi formele libere, diversitatea vegetaţiei, lacul şi micul relief din vecinătate susţineau viziunea unui peisaj cvasi-natural. Aceste caracteristici sunt încă foarte vizibile în zona lacului, care, cu forma sa liberă, uşor recognoscibilă în toate planurile istorice, masivele compacte de arbori deopotrivă seculari şi tineri, precum şi relieful din vecinătate s-au păstrat până astăzi, ca vestigii valoroase ale planului original.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor