"Vrem parcul nostru să rămână parc!" - Sucevenii se opun ridicării unei grădiniţe pe locul unui parc

Parcul din curtea şcolii generale 9, unde Primăria vrea să ridice o grădiniţă cu program prelungit, este nu doar un spaţiu verde, ci şi o adevărată lume a copilăriei celor din cartierul Obcini, o oază de Natură, de Verde, de Joacă, transmit sucevenii, care cer ca grădiniţa să fie construită în altă parte.
Soare printre ramuri de copaci (fundaluri.ro)
Loredana Diacu
28.08.2017

Primăria Suceava intenţionează să ridice, cu bani europeni, o grădiniţă în spaţiul ocupat de părculeţul din perimetrul Şcolii Gimnaziale “Ion Creangă” din cartierul Obcini. Revoltaţi de faptul că pentru construirea grădiniţei ar trebui sacrificat spaţiul verde plantat şi îngrijit de elevi şi profesori, sucevenii au lansat o petiţie pe Internet, prin care cer identificarea unei alte locaţii pentru clădirea a cărei necesitate nu o contestă.

"Nu înţelegem însă să cădem victimă unui adevărat pogrom ecologic ce se derulează de ceva vreme în oraş. Părculeţul din incinta perimetrului şcolii din cartier e sufletul şcolii respective, dar şi al cartierului deopotrivă. Acolo încep şi se încheie activităţile fiecărui an şcolar. Acolo învaţă copiii să preţuiască natura, aducând, în fiecare primăvară, plante cu flori; acolo fac primele observaţii asupra plantelor anuale ori perene, asupra vietăţilor mici, asupra arborilor şi arbuştilor. Acolo ies, din când în când, să se joace, să zburde, să spună poveşti, să deseneze ori să cânte, să facă oameni de zăpadă ori să îşi imagineze teatre de operaţiuni, cazemate şi fortificaţii de omăt. Acolo vin vara, în zilele calde de vacanţă, să se întâlnească cu colegii, să joace şotron, să depene amintiri şi să facă planuri de viitor. Acolo vin bunici cu nepoţi, părinţi cu copii, într-un spaţiu protejat de soare, de mizerie, de praf.

Considerăm că ridicarea unei grădiniţe în spaţiul menţionat este cu totul inoportună. Înainte de toate, spaţiul este foarte mic în comparaţie cu numărul mare de elevi care sunt deja ai şcolii. Mare parte din perimetrul instituţiei şcolare este ocupat de clădiri (şcoala şi sala de sport) şi terenul de sport. Mai rămâne un spaţiu foarte mic pentru că cei peste 1200 de elevi ai şcolii, la care se adaugă personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, să simtă că pot respira", se arată în textul petiţiei, accesibilă aici

"Solicităm, deci, să revizuiţi proiectatul plan de distrugere a părculeţului care înseamnă nu doar un spaţiu verde, ci şi o adevărată lume a copilăriei celor din cartierul Obcini, o oază de Natură, de Verde, de Joacă, de Copilărie, şi să ne lăsaţi această lume, mică, aşa cum e ea, să ne bucure în continuare pe noi şi pe cei ce vor veni după noi", mai scriu iniţiatorii petiţiei.

În sprijinul solicitării cetăţenilor a intervenit şi USR Suceava, care a transmis o scrisoare deschisă prin care avertizează că edificarea unei clădiri noi în incinta Şcolii Gimnaziale "Ion Creangă" este ilegală pentru că s-ar reduce prea mult spaţiul verde pe cap de copil în cazul celor peste 1.200 de elevi ai şcolii.

"USR Suceava consideră necesară protejarea parcului din curtea Şcolii Gimnaziale "Ion Creangă", înfiinţat de către părinţi, profesori şi de comunitatea cartierului Obcini din fonduri proprii şi sponsorizări, şi îngrijit an de an de către copii şi dăscăli. Astfel, recomandăm ca acest parc de 1.400 m2 să fie indexat în "Registrul spaţiilor verzi din Mun. Suceava" şi ocrotit ca atare", se arată în scrisoarea formaţiunii, citată de Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor